Vizita.si
Člani humanitarnega foruma so v Indonezijo prišli z namenom, da bi pomagali obnoviti popotresno območje in nudili podporo ljudem.

Novice

Otrok z glavo v velikosti melone

Ni.J.
06. 01. 2010 16.00
1

Mali Yusra Al Fazri je leto star deček, ki se je rodil z redko motnjo. Zaradi velikosti glavice se deček ne more dvigniti iz posteljice, se igrati ali plaziti, kaj šele hoditi.

Člani humanitarnega foruma so v Indonezijo prišli z namenom, da bi pomagali obnoviti popotresno območje in nudili podporo ljudem.
Člani humanitarnega foruma so v Indonezijo prišli z namenom, da bi pomagali obnoviti popotresno območje in nudili podporo ljudem.FOTO: Reuters
Leto star otroček iz Indonezije se še nikoli ni sam dvignil iz posteljice. Yusra Al Fazri se je namreč rodil z redko motnjo, zaradi katere je njegova glavica otekla in velika kot melona ter izredno težka. “Za novo leto sem si zaželela le, da bi Yusra nekoč videla stati na svojih nogah in se igrati s sovrstniki,“ pravi otročkova mamica, 23-letna Zul Halifah. Njena želja pa se bo morda uresničila. V vas Kayu Angik v Padangu, kjer živita z Yusufom je namreč prispela peščica prostovoljcev z namenom, da bi sanirali območje, ki ga je prizadel potres. Prostovoljci pa so se po misiji vrnili domov z novo nalogo – rešiti dečkovo življenje.

Yusro so prostovoljci odkrili po naključju, ko so od hiše do hiše delili zdravstvene pripomočke.
Yusro so prostovoljci odkrili po naključju, ko so od hiše do hiše delili zdravstvene pripomočke.FOTO: Reuters

Nepričakovano srečanje

Čeprav sprva nismo imeli namena dečka vključiti v naš program verjamemo, da je bil ta otroček na našo pot pripeljan z namenom,“ pravi 30-letna Susanna J. Gunawan, članica humanitarnega foruma, ki je sodelovala pri misiji v dečkovi rojstni vasici. “Zato smo se takoj, ko smo ga zagledali odločili, da mu bomo pomagali.“

Na misiji so prostovoljci učili vaščane kako pripravljati preproste sladice, graditi betonske rezervoarje za vodo in stranišča, se igrali z otroci in vaščanom nudili medicinsko oskrbo. Nekega dne pa je v vas pripeljal rešilni avto, s katerim so delili zdravila. Da ne bi komu dali dvokratne količine zdravil so se odločili, da bodo deljenje izvedli tako, da bodo obiskali vsako hišo posebej. In tako je Susanna spoznala dečka in njegovo mamico. “Ko sem zagledala dečka, sem obnemela, saj še nikoli nisem videla otroka s tako veliko glavo,“ pravi. “Videti je bil tako nebogljen, ležal je na tleh in pogledoval proti stropu. Zaradi velikosti glavice se ni mogel obrniti niti z enega boka na drugega. Glavico je imel prekrito s hrastami, koža na njegovem obrazu pa je bila tako napeta, da sem lahko videla le belino njegovih oči,“ razlaga.

Ekipa meni, da ima Yusra hidrocefalus oziroma, da je vodenoglav, kar pomeni, da je njegova glavica otekla, ker se v lobanjski votlini prekomerno nabira tekočina.

Yusra živi z očetom, ki cele dneve dela na njivi, materjo ter dvema babicama. “V družini je enostavno preveč trpljenja,“ pravi Susanna. “Vendar pa je neizmerno lepo videti kako mati, ki ne ve, kaj je narobe z njenim otrokom, kljub vsemu sprejema svojega otroka in ga tako ljubeče neguje.“

Yusra je prvi vodenoglav otrok s tako hudo obliko bolezni, kar sem jih videl. Odločili smo se, da mu bomo pomagali,“ pravi Willy Tanujoyo, predsednik humanitarnega foruma. “Smo organizacija, ki ni namenjena le materialni pomoči, temveč se zavzemamo za ljudi, ki na prizadetem območju živijo in potrebujejo tudi drugačno obliko pomoči. Trenutno zbiramo sredstva, da bi dečku lahko pomagali, a nam je do sedaj uspelo zbrati le nekaj več kot sto dolarjev, operacija pa stane približno 40.000 dolarjev.“ Poleg tega so člani organizacije že večkrat klicali bolnišnice in zdravnike v Indoneziji, vendar jim do sedaj še nihče ni želel priskočiti na pomoč.

Zdravniki so do sedaj prošnje organizacije zavračali, ker naj bi bila dečkova možnost preživetja premajhna. “Ljudem bi radi dopovedali naj ne odpišejo dečka zato, ker so njegove možnosti preživetja majhne. Če lahko živi le malce dlje ali če mu lahko le malo olajšamo bolečino, je vredno vsakega centa,“ pravi Victoria Liu, Susannina prijateljica. “Milijone zapravljamo za nepomembne stvari. Zakaj ga ne bi nekaj porabili za dečka? Star je komaj leto in mislim, da si zasluži priložnost,“ dodaja Tanujoyo.

Zdravniki mu lahko pomagajo

Nevrokirurg Alvin Hong je mnenja, da bi Yusri lahko pomagali. “Najprej bi mu morali slikati možgane, da bi videli, kaj je povzročilo vodenoglavost. Pri otrocih kot je Yusra gre običajno za prirojeno motnjo.“

Hidrocefalus se pri otrocih pojavi, ker blokada v možganih preprečuje odtekanje cerebrospinalne tekočine iz možganov. Tekočina se ponavadi zbira v tretjem in stranskih prekatih možganov kar povzroči, da možgani nabreknejo navzgor. Hidrocefalus tako lahko povzroči krče, duševne motnje in v najhujšem primeru smrt. “Vendar pa je stanje ozdravljivo,“ pravi dr. Hong. “Eden od postopkov bi bil, da bi dečku v center možganov vstavili cev. Voda bi iz možganov tako odtekala v trebuh. Cevka bi nato ostala v dečkovi glavi za vedno,“ razlaga dr. Hong. “Poseg pa bi se lahko opravil tudi na druge načine, kot na primer z ventrikulostomijo, pri kateri v tretji ventrikel naredimo luknjo in s tem omogočimo pretok tekočine. Vendar pa je ta postopek nevarnejši, ker bi lahko pri ventrikulostomiji poškodovali arterije in hipotalamus, ki povezuje živčni sistem in skupino žlez, ki izločajo različne hormone in uravnavajo delovanje telesa."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587