Vizita.si
Varnost je pri delu na prvem mestu!

Novice

Padel in ostal brez dela glave

Ni.J.
30. 06. 2010 13.34
5

28-letni Alan je nezavarovan pomagal pri rušenju stavbe. Ko mu je zdrsnilo, je padel z 8-metrskega zidu, pri čemer si je poškodoval možgane, ostal pa je tudi brez dela lobanje.

Varnost je pri delu na prvem mestu!
Varnost je pri delu na prvem mestu! FOTO: iStockphoto

28-letni Alan Hind iz Lockerbia na Škotskem je sicer po poklicu klavec, a je občasno delal tudi gradbena dela. Med rušenjem neke stavbe, ko je delal popolnoma nezavarovan, mu je kar naenkrat zdrsnilo.

Padel je z 8-metrskega zidu, pri tem pa je utrpel hude poškodbe glave, zlom lobanje, čeljusti, poškodbo vidnega živca, zaradi česar je oslepel in nepopravljivo poškodbo možganov. Poškodoval pa si je tudi ledvice in zaradi poškodb glave ostal gluh na eno uho.

Po hudem padcu so Alana nemudoma odpeljali na urgenco. Kirurge so čakale tri izjemno zahtevne operacije, šest mesecev po poškodbi pa so Alanu del lobanje, ki je bil popolnoma zdrobljen, nadomestili s ploščicami iz titana. Morali pa so mu odstraniti tudi del možganov, ki je bil preveč poškodovan.

63-letni Eric Murray, nadzornik na gradbišču, na katerem se je poškodoval Alan, je bil zaradi nesreče obtožen, saj ni poskrbel za varnost svojih delavcev na gradbišču in jim ni omogočil ustreznega izobraževanja iz varnosti pri delu. Sojenje se je zaključilo Alanu v prid, kljub temu pa je Alan še danes, več mesecev po poškodbi, močno pretresen.“Ob tej priložnosti bi rad opozoril vse delavce na gradbiščih, naj ničesar ne počnejo nezavarovani,“ je povedal po sojenju. “Varnost je na prvem mestu. In če varnosti ni, nikar ne počnite neumnosti.

Alan je zaradi svoje poškodbe močno prikrajšan, saj nikoli več ne bo mogel normalno delati. “Izgubil je sluh na eno uho, na eno oko je oslepel, poleg tega pa ga redno mučijo hude bolečine, spomini na dogodek, izguba spomina in osebnostne spremembe,“ je povedal Alanov odvetnik Nick Gutteridge.

Po prvih operacijah, ko sem še čakal na vstavitev ploščic, je bil občutek grozljiv. Moje možgane je ščitila le koža, saj sem bil brez lobanje,“ se najhujših trenutkov v svojem življenju spominja Alan. “Bal sem se biti obkrožen z ljudmi, saj me je kar streslo ob misli, da bi me lahko kdo nehote udaril v glavo.“

No, Alanu so naposled le vstavili ploščice namesto lobanje, kljub temu pa je njegova glava izjemno deformirana. Še naprej se spopada s hudimi psihološkimi in fizičnimi posledicami, a upa, da se bo njegovo življenje kmalu spet normaliziralo in da se bo lahko kmalu spet vključil v družabno in delovno življenje.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587