Vizita.si
image (28)

Novice

Žrtev napada s kislino je v Italiji storila samomor

K.B.
23. 03. 2012 14.28
33

Žalostna novica je zajela italijanske medije. Pakistanka Fakhra Yunus, ki ji je nasilni mož s kislino izmaličil obraz, je prejšnjo soboto v Rimu storila samomor.

Leta 2000 se je Pakistanka Fakhra Yunus opogumila in po treh letih zakona le zapustila svojega nasilnega moža Bilala Khara (sina pakistanskega politika Ghulama Mustafa Khara). Vrnila se je k staršem in pet dni pozneje doživela svojo najhujšo nočno moro. ''Bila je nedelja popoldne in spala sem v spalnici, ko sem zaslišala Bilalov glas: 'Fakhra zbudi se!' Zdrznila sem se, ko me je zgrabil za lase in mi poskušal odpreti usta. Upirala sem se, zato me ni mogel prisiliti, da bi kislino pogoltnila. Nato pa je nekaj zalučal vame. Sprva sem mislila, da gre za šalo in nisem razumela, kaj se mi je zgodilo. Odšel je, jaz pa sem stekla za njim. Ko sem iz drugega nadstropja prišla v prvo, sem spoznala, da nič več ne vidim,'' je kmalu po napadu povedala Fakhra. V krikih zaradi bolečin, ki jih je povzročila kislina, je padla po tleh, nato pa so jo prepeljali v bolnišnico. Kislina je z njene glave ožgala lase, ji zlepila usta, poškodovala oko in ji dobesedno stopila uho ter prsni predel, zaradi česar je tudi težko dihala.

Ko jo je nekaj mesecev po napadu v bolnišnici, kjer se je borila za svoje življenje, obiskal njen takrat štiriletni sin Nauman, se je njene podobe ustrašil in začel kričati: ''To ni moja mati!'' Po treh mesecih so Fakhro odpustili iz bolnišnice in jo 'vrnili' njenemu možu, ki jo je naslednjih pet mesecev skrival po poceni hotelih in še naprej z njo fizično in spolno obračunaval. Nato pa se je je za trenutek usmilil in poklical svojo nekdanjo mačeho Tehmino Durrani. Prosil jo je, naj Fakhro sprejme v svojo oskrbo. Ta je najprej za dovoljenje povprašala svojega nekdanjega moža Bilalovega očeta Mustafa Khara, ki je v to privolil, nato pa Fakro odpeljala v Italijo v bolnišnico v Milanu.

Medtem se je Bilal vrnil ponjo in jo znova odpeljal na očetovo posestvo Kala Khatai, kjer niti mačeha Durrani ni mogla več z njo stopiti v stik. Od uboge Fakhre je prejela sporočilo, da misli, da jo želi mož ubiti. Tehmino Durrani je prosila svojega nekdanjega moža, naj prepriča Bilala, da jo izpusti. Ta je pod pritiskom očeta popustil in jo le izpustil, Tehmino pa je prisegla, da je ne bo več prepustila Bilalu. Sledile so številne grožnje, da bo obema stregel po življenju, a kljub temu sta Tehmino in Fakhra v Italiji poskušali živeti normalno življenje.

Fakhra se je začela učiti italijanskega jezika in se začela privajati na življenje v oddaljeni deželi. Preživela je kar 39 rekonstrukcij obraza, a nobena izmed njih ni pokazala pravega rezultata. ''Nisem videti več kot človek,'' je leto po napadu povedala Fakhra: ''Moj obraz je moj zapor.'' Tako se je odločila, da je bilo dovolj operacij in da bo svoj obraz pokazala svetu, ob tem pa povedala svojo zgodbo in sporočila ženskam, ki so izpostavljene podobnem nasilju, da niso same. Njen izmaličen obraz je postal obraz upanja in boja proti nasilju nad ženskami.

Kljub vsemu pa so bile rane, ki ji jih je zadal njen nekdanji mož, pregloboke. Kot poroča italijanski spletni časopis Leggo, je Fakhra Yunus prejšnjo soboto v Rimu storila samomor in za vedno zapustila ta svet, ki je bil do nje tako krut.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587