Vizita.si
Vsak, ki zasmrka ali zakiha, še nima nove gripe.

Novice

Panika zaradi nove gripe ni potrebna!

N.J./K.B.
09. 09. 2009 09.58
0

Po več kot 210 potrjenih primerov obolelih z novim virusom gripe v Sloveniji je panika zaradi nove gripe zavladala tudi pri nas. Zavedati pa se je treba, da vsak, ki zasmrka ali zakiha, še nima nove gripe.

Vsak, ki zasmrka ali zakiha, še nima nove gripe.
Vsak, ki zasmrka ali zakiha, še nima nove gripe.FOTO: Reuters
Lahko gre namreč le za prehlad ali navadno obliko gripe. Sicer pa nova gripa ni veliko bolj nevarna od navadne. Potekata namreč zelo podobno, razlika pa je predvsem ob hujših zapletih, saj nova gripa lahko namesto v bakterijsko pljučnico, ki jo je možno pozdraviti z antibiotiki, preide v virusno. Ta pa je, če se stanje bolnika močno poslabša, tudi smrtna. Virus namreč iz dihalnih poti preide v pljuča, kar povzroči oteženo dihanje, pride pa lahko tudi do odpovedi dihanja in smrtnega izida.
Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da če opazite znake bolezni, podobne gripi, ostanite doma, po telefonu pokličite svojega izbranega zdravnika, ki vam bo svetoval, kako naprej.

Simptomi nove gripe:

– mrazenje
– povišana telesna temperatura med 38 in 40 stopinjami C
– izčrpanost
– bolečine v mišicah in kosteh
– glavobol
– bolečine v žrelu
– suh kašelj
– včasih tudi bruhanje in driska

Pri otrocih se lahko poleg naštetih simptomov pojavijo še:

– razdražljivost
– spremembe v barvi kože
– zmanjšanje želje po pitju
– dihalne težave, saj naj bi bil ritem dihanja hitrejši, vdihi pa kratki in plitki

Posebno pozorni bodite predvsem, če imate bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, kronične ledvične in jetrne bolezni, kronične pljučne bolezni, med katerimi je posebej izpostavljena astma, metabolne motnje, prirojene ali pridobljene okvare imunskega sistema, če jemljete kortikosteroide, ste noseči ali pa predebeli.

Kadar nimate možnosti umivanja rok, so zelo učinkoviti tudi antiseptični žepni robčki PREVEN´S.
Kadar nimate možnosti umivanja rok, so zelo učinkoviti tudi antiseptični žepni robčki PREVEN´S.FOTO: K. B.

Kako se zaščitimo pred okužbo z virusom pandemske gripe?

– Pogosto umivanje rok je najučinkovitejša zaščita. Roke si vedno umijte po kašljanju, kihanju, brisanju nosu in dotikanju površin, s katerimi je v stiku veliko ljudi. Roke si vsaj 20 sekund temeljito umivajte s toplo vodo in milom in jih obrišite s čisto brisačo. Zunaj doma pa si roke umijte in obrišite s papirnato brisačo ter z njo zaprite pipo.

– Kadar nimate možnosti umivanja rok, so zelo učinkoviti tudi antiseptični robčki PREVEN´S, s katerimi si lahko obrišete roke. Ti so bili namreč testirani in dokazano je bilo, da so učinkoviti proti številnim klicam, ki so razlog za bolezni, kot so herpes in glivična obolenja. Nepogrešljivi pa so predvsem na letalu, v bolnišnicah, javnih prevoznih sredstvih.

– Ko kihnete ali zakašljate, si usta pokrijte s papirnatim robčkom, ki ga takoj po uporabi odvrzite v najbližji koš. Če papirnatega robčka nimate, kihnite ali zakašljajte v zgornji del rokava.

– Izogibajte se tesnim stikom z osebami, ki imajo znake bolezni.

Sicer pa naj bi bila za zdravljenje in preprečevanje okužbe učinkovita tista sredstva, ki vsebujejo zanamivir, na primer tamiflu, oziroma oseltamivir, ki ga najdemo v zdravilu relenza. Ta zdravila zavirajo razmnoževanje virusa, skrajšajo in omilijo potek bolezni ter preprečujejo zaplete. Ker pa je zdravljenje treba začeti v prvih 48 urah po pojavu simptomov, je pomembno, da ob zgoraj navedenih znakih takoj pokličete splošnega zdravnika, ki bo nato presodil, kakšno je nadaljnje zdravljenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587