Vizita.si
Alison je šest tednov po cepljenju proti novi gripi ostala paralizirana.

Novice

Po cepljenju za novo gripo paralizirana od vratu navzdol

Ni.J.
02. 02. 2010 13.53
3

Receptorki v zdravniški ordinaciji so zaradi narave dela priporočili, naj se cepi proti novi gripi. Po tem, ko je to storila, je ostala paralizirana od pasu navzdol, paraliziran pa je imela tudi obraz.

Alison je šest tednov po cepljenju proti novi gripi ostala paralizirana.
Alison je šest tednov po cepljenju proti novi gripi ostala paralizirana.FOTO: iStockphoto

Ko se je Alison Dygnas decembra cepila proti novi gripi, se je počutila povsem normalno in polno energije. Šest tednov kasneje pa je v nogah začela čutiti zbadajočo bolečino, ki je napredovala izjemno hitro. Čez noč se ji je stanje razširilo tudi v obraz in povzročilo paralizo polovice obraza ter zatečenost in povešenost vek.

Alison je takoj naslednji dan odšla v bolnišnico. Zdravniki so jo nemudoma slikali z rentgenom in natančno preučili mišice v hrbtu in nogah. Sprva so bili zbegani, nato pa ji je nevrolog diagnosticiral miastenio gravis, za katero je bil prepričan, da jo je povzročilo cepivo. Kljub temu pa je poudaril, da gre za en primer na milijon.

Alison zaradi reakcije na cepivo ne more več jahati svojega konja.
Alison zaradi reakcije na cepivo ne more več jahati svojega konja.FOTO: iStockphoto

Zdravniki so mi povedali, da sem imela dvakrat večjo možnost, da bi zadela na loteriji, kakor,da bi doživela takšno reakcijo na cepivo,“ pravi 47-letna Alison. “Kljub temu, da ni nihče opozarjal na tovrstno reakcijo, nisem jezna. Očitno sem imela smolo.“ Alison, ki je prej veliko časa preživela na sprehodih s svojima psoma in je veliko jahala svojega konja, je bila zaradi reakcije prisiljena pustiti službo in mirovati.

Paraliza obraza je že skoraj izginila, zato lahko lahko spet zaužije nekoliko več hrane. Kljub vsemu pa še ne more jesti zrezkov in hrane, ki zahteva več žvečenja. Počasi pa začenja čutiti tudi noge. “Trenutno lahko hodim normalno po le nekaj metrov, z zelo kratkimi in počasnimi koraki. Nato se moram usesti in počivati, saj mi začnejo noge opletati. Ne morem pa si umiti las, zato hodim dvakrat tedensko k frizerju, da mi jih umije in posuši,“ pravi Alison. “Najhuje pa je sredi noči, ko me začne močno zbadati v nogah in jih ne morem premakniti, da bi se znebila bolečine.

Trenutno lahko hodi zelo počasi, s kratkimi koraki, a le po nekaj metrov naenkrat.
Trenutno lahko hodi zelo počasi, s kratkimi koraki, a le po nekaj metrov naenkrat.FOTO: iStockphoto

Paraliziranost nog je mogoče odpraviti z izredno močnimi tabletami, vendar pa zdravilo povzroča slabost in bruhanje, zaradi česar je telo potrebno postopoma navajati nanj. Alison trenutno zaužije le pet tablet dnevno, a ostaja optimistična in upa, da se bo njeno telo kmalu privadilo na zdravilo in da bo lahko počasi začela povečevati dozo na priporočeno. “Upam, da se bom kmalu navadla na zdravilo, da bom lahko povečala dozo na 20 tablet dnevno. Takrat bom spet lahko hodila in se vrnila v službo,“ še dodaja.

Miastenia gravis prizadene enega človeka na pet tisoč. Najpogostejša je pri ženskah, starejših od 40 let, in pri obeh spolih med 50. in 70. letom starosti.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602