Vizita.si
Operacija

Novice

Paraliziranemu akrobatu 'zamrznili' hrbtenico

E. D.
01. 03. 2011 14.59
2

Ko je med pripravami na pomemben akrobatski nastop v Las Vegasu mladi Jorge Valdez zgrmel proti tlom, si je močno poškodoval hrbtenico. Ni čutil nog in dlani, le roke je lahko rahlo premikal. A zahvaljujoč spretnim nevrokirurgom, je le teden po grozljivi nesreči odkorakal iz bolnišnice.

Komaj 20-letni Jorge Valdez iz Miamija se je zagrizeno pripravljal na akrobatski nastop v Las Vegasu. A med enim od akrobatskih skokov je nekaj šlo hudo narobe. Jorge je namesto na nogah pristal na glavi in si hudo poškodoval hrbtenico. Že takoj po padcu so mu tako odpovedale noge. Ni jih več čutil, ni jih mogel premikati, in tudi dlani ni čutil. Lahko pa je rahlo premikal zgornje dele rok. Poškodovanega mladeniča so takoj s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so slikanja pokazala, da ima močno obtolčeno hrbtenico, ki začenja hitro otekati. Vnetja in otekline pa bi lahko povzročile še hujšo, nepopravljivo škodo, zato so zdravniki vedeli, da morajo ukrepati hitro, če hočejo dati 20-letniku vsaj malo možnosti, da bo sploh še kdaj lahko uporabljal noge in roke.

Tako so se odločili za nekoliko nenavadno metodo zdravljenja. Poškodovano hrbtenico so mu močno shladili in tako poskušali preprečili, da bi še naprej zatekala, kajti če bi jim uspelo zaustaviti vnetja in otekline, bi preprečili tudi dodatno škodo. Njegovo telo so iz običajnih 37 stopinj shladili na 33,5 in mu poškodovano hrbtenico tudi pozdravili. ''Bilo me je zelo strah in mislil sem, da nikoli več ne bom hodil,'' pove Jorge. ''Dogodek mi je odprl oči in zdaj gledam drugače na življenje.'' Sicer pa je mladenič neizmerno hvaležen spretnim nevrokirurgom za njihovo trezno razmišljanje, iznajdljivost in pogum. Zahvaljujoč nenavadnemu posegu je namreč le teden dni po tragični nesreči spet lahko hodil in uporabljal noge. Vendar pa je imel Američan srečo, kajti če bi utrpel še kakršne koli druge poškodbe, tega posega ne bi mogli izvesti in verjetno bi Jorge končal na vozičku. ''Če se hrbtenica prelomi oziroma poči, tudi s podhladitvijo ne moremo pomagati pacientu – pravzaprav v tem primeru ne moremo narediti ničesar, da nastalo škodo popravimo. Če pa je hrbtenica le močno obtolčena ali, če rečemo laično, popraskana, lahko pomagamo,'' je pojasnil dr. Steven Vanni.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587