Vizita.si
Akantameba je parazit, ki se hrani z beljakovinami in bakterijami v roženici. Za hrano rine vedno globlje, zato sčasoma preluknja roženico in povzroči slepoto.

Novice

'Paraziti so mi razjedali oko!'

Ni.J.
24. 08. 2010 12.33
1

Keithe Poole je doživljal izjemne bolečine, saj ga je v očesu močno zbodlo vsakič, ko ga je zaprl. Zato je obiskal zdravnika, ta pa je ugotovil, da ima v očesu parazita, ki mu dobesedno razžira oko.

Keithe je najprej mislil, da se mu je vnelo oko, zato je obiskal okulista.
Keithe je najprej mislil, da se mu je vnelo oko, zato je obiskal okulista.FOTO: iStockphoto

Spominjam se, da mi je zdravnica rekla, naj odprem oko, kolikor močno lahko,“ pravi Keithe Poole. Zdravnica mu je nato odvzela vzorec tkiva roženice, Keithe pa se spominja, da je kljub anestetičnim očesnim kapljicam doživljal ostro bolečino. “Le s težavo sem držal glavo pri miru. Tako zelo me je bolelo.“

Zdravnica mu je odvzela še pet vzorcev tkiva in jih nato dala v analizo. Med čakanjem na rezultate je Poole mislil, da ima le očesno okužbo, a mu je zdravnica kmalu sporočila, da ima v očesu parazita, ki mu pravimo akantameba. “Vsakdo, ki nosi leče, je zagotovo že slišal za tega parazita, saj nanj opozarjajo vsi okulisti,“ pravi Poole. “Akantameba je tveganje, ki ga s seboj prinaša nošenje nerazkuženih leč.“

Akantameba ni bakterija ali virus, temveč je ameba – prosto živeča pražival. Amebe so izjemno majhne praživali, ki so velike 15 mikronov (za primerjavo naj povemo, da je 500 mikronov enako pol milimetra) in obožujejo roženico. Hranijo se z beljakovino v očesu in bakterijami, ki prodrejo v oko. Naše telo se pred njimi ne more braniti, saj roženica ni prekrvavljena, zato v njen imunski sistem ne deluje. Akantamebe v očesu nato prodirajo vse globlje, sčasoma preluknjajo očesno zrklo in povzročijo izgubo vida. Edini način zdravljenja okužbe je tako imenovano 'agresivno zdravljenje'.

Edini možni način, kako se znebiti teh parazitov, je izjemno primitiven. Potrebno jih je uničiti s posebnimi kemičnimi kapljicami,“ razlaga Poole. “Gre za kemikalije podobne tistim, ki jih kirurgi uporabljajo za razkuževanje rok in pribora. Vsak dan sem dobil tri različne vrste kapljic in to vsako uro.“ Njegovo oko je zaradi kapljic kmalu postalo krvavo rdeče in boleče. “Zdravniki so mi zaradi tega dali celo paleto protibolečinskih tablet, a še vedno nisem mogel ne mirovati in ne spati.“

Zdravljenje traja več mesecev, lahko tudi leta,“ pravi oftamolog dr. Damian Lake. “Minimalno tri mesece, v povprečju pa leto dni. Načini zdravljenja, ki jih imamo, niso dobri, saj ne poznamo zdravila, ki bi uničilo te parazite. Prav zato pa je zdravljenje tako dolgo.“

Akantamebe imajo zelo dober obrambni mehanizem. Takoj ko začutijo nevarnost, se zaščitijo z nekakšnim kemičnim ščitom in začnejo 'prezimovati'. V tem stanju lahko preživijo tudi več mesecev, saj ne potrebujejo skoraj nič hrane. Čeprav kapljice uničijo nekaj ameb, zdravljenje cilja bolj na njihovo izstradanje in na preboj njihovega ščita kakor na uničenje. Kapljice pacientu povzročijo bolečine, jemati pa jih mora sprva na uro, nato na dve uri in kasneje na vsake štiri ure.

Nekaj dni po začetku mojega zdravljenja so amebe udarile nazaj, zato moram sedaj kapljice jemati ponovno vsaki dve uri,“ pravi Poole. “Normalno je, da se okužba razplamti, nato umiri in kasneje ponovno razplamti. Zato moramo biti izjemno pazljivi in okužbo konstantno nadzorovati,“ razlaga dr. Lake. “Količino kapljic postopoma zmanjšujemo, ko prenehamo z njimi, pa sledi obdobje, ko le čakamo in opazujemo, ali so amebe preživele ali ne.“

Akantameba je parazit, ki se hrani z beljakovinami in bakterijami v roženici. Za hrano rine vedno globlje, zato sčasoma preluknja roženico in povzroči slepoto.
Akantameba je parazit, ki se hrani z beljakovinami in bakterijami v roženici. Za hrano rine vedno globlje, zato sčasoma preluknja roženico in povzroči slepoto.FOTO: Google
V nekaterih, a redkih primerih pacienti potrebujejo presaditev roženice, vendar gre tu za zadnjo izmed možnih rešitev, saj je nemogoče presaditi celotno roženico. “Poleg tega pa se bojimo, da ne bi odrezali celotnega okuženega tkiva in bi se okužba nadaljevala,“ še pravi dr. Lake.

K sreči so pri Pooleu zdravniki okužbo odkrili dovolj zgodaj, v roku šestih tednov, zato menijo, da si bo popolnoma opomogel. Simptomi – rdeče oko, razdraženost, rahla izguba vida in otekanje, namreč otežijo postavljanje diagnoze, saj je akantamebo mogoče zamešati za katero koli okužbo očesa. In čeprav je okužba z akantamebo zelo redka, je od povečanja števila uporabnikov leč v porastu.

Ljudje se lahko z akantamebo okužijo med plavanjem v jezerih ali ribnikih, še večjemu tveganju za okužbo pa so izpostavljeni uporabniki leč. Dr. Lake verjame, da za okužbo zadostuje že hranjenje leč v kopalnici, saj se lahko le te zmočijo. “Zdravnik mi je svetoval, naj raje uporabljam leče za enkratno uporabo, a kljub vsemu sedaj najraje nosim očala,“ še zaključuje Poole.

Pazite, da bodo vaše leče vedno razkužene!
Pazite, da bodo vaše leče vedno razkužene! FOTO: Reuters

Kako se lahko izognete okužbi?

John Dart, oftamolog in raziskovalec na inštitutu za očesne bolezni, pravi, da se lahko akantamebam izognemo že z upoštevanjem enostavnih higienskih pravil:

– kontaktne leče ohranjajte čiste in jih redno menjujte;

– leče vsak dan razkužujte ali pa uporabljajte leče za enkratno uporabo;

– leč ne močite v vodi, ki ni razkužena;

– nikoli ne plavajte s kontaktnimi lečami v očeh.

Če opazite kronično razdraženost očesa ali vnetje, ki traja več dni in vpliva na poslabšanje vida, obiščite oftamologa in prosite za pregled. Naj opravi teste, s katerimi bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo z akantamebo. Večina pacientov si pri zgodnjem odkritju okužbe namreč popolnoma opomore, v nasprotnem primeru vam lahko grozi izguba vida.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587