Vizita.si
V UKC Ljubljana so petim bolnikom v enem dnevu presadili ledvice.

Novice

Petim bolnikom v enem dnevu presadili ledvice

K. B.
20. 05. 2010 14.20
2

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so konec prejšnjega tedna v le 17 urah opravili presaditev ledvice pri kar petih bolnikih, ki so se sicer zdravili z dializo.

V UKC Ljubljana so petim bolnikom v enem dnevu presadili ledvice.
V UKC Ljubljana so petim bolnikom v enem dnevu presadili ledvice.FOTO: iStockphoto
To je velik podvig, saj je presaditev ledvic ena od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini. Koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana, asist. dr. Valentin Sojar, dr. med., je povedal: "Presaditev petih ledvic zapored smo lahko izvedli zaradi dosedanjih bogatih izkušenj s področja transplantacije organov v Sloveniji in v UKC Ljubljana. Vse ekipe so svoje delo opravile več kot odlično. Aktivirali smo ekipe v pripravljenosti, obenem pa tudi od doma poklicali dodatne člane ekip, ki so bili takoj in brez razmišljanja pripravljeni realizirati tako zahteven projekt."

Priprava in izvedba vseh postopkov je trajala skoraj 48 ur, vsi presajeni organi so bili pridobljeni v regiji Eurotransplant, uspešna koordinacija presaditev pa je zasluga koordinatorja zavoda Slovenijatransplant. Z voljo večine vključenih in ključnih strokovnjakov, da presadijo zelo mlade (idealno dobre) organe, saj so bili darovalci stari 17 oziroma 18 let, bodo omogočili prejemnikom dolgo preživetje.

To je velik podvig, saj je presaditev ledvic ena od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini.
To je velik podvig, saj je presaditev ledvic ena od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini. FOTO: iStockphoto

Usklajeno delovanje nefrološke ekipe preko celega konca tedna (zdravniki na KO za nefrologijo: Miha Arnol, Jakob Gubenšek, Boštjan Kersnič, Gregor Mlinšek ter Vladimir Premru z nepogrešljivimi medicinskimi sestrami in tehniki), ki je prejemnike pripravljala, ter na drugi strani z urološko ekipo (zdravniki KO za urologijo: Igor Strle, Anton Vrhovec, Miro Mihelič) v povezavi z anasteziološko ekipo (zdravniki KO za anasteziologijo: Andrej Gorkič, Bojan Kontestabile, Nina Pirc), ki je bolnikom ledvice presajala.

Da bo konec tedna dober za presaditev, se je pokazalo že v petek ponoči, ko so preko Eurotransplanta v nekaj urah dobili ponudbe za 5 ledvic. Zaradi zelo natančno izdelanega protokola za pripravo prejemnikov za presaditev in protokola za sprejem ponudb so sicer ob skrbnem tehtanju tri ponudbe zavrnili zaradi neustreznosti ledvic za njihove prejemnike. Ko so mislili, da so v soboto preko dneva s presaditvijo že zaključili, pa se je tempo začel še stopnjevati. Preko skupne mreže so prejeli naslednje ponudbe za nove ledvice, ki so jih sprejeli kljub zelo zasedenim posteljam v UKC Ljubljana. Ker je število ponujenih ledvic pravzaprav preseglo mejo zmožnosti delovanja ene same kirurške ekipe, ki je sicer v pripravljenosti, je koordinator transplantacijske dejavnosti, abdominalni kirurg Valentin Sojar, prevzel vlogo dirigenta in uspel v najkrajšem možnem času poiskati dodatne ljudi, ki so kljub nedeljskemu času nesebično priskočili na pomoč (zdravnik KO za urologijo: Anton Vrhovec, zdravnik KO za anasteziologijo: Bojan Kontestabile).

Prim. Danica Avsec Letonja, dr. med., direktorica Slovenija transplanta, se je pridružila čestitkam "vsakemu posamezniku, ki je pokazal predanost delu in zavest, da naše delo ne pozna praznikov in nedelj". Poudarila je pomembno dejstvo, da koordinator razpolaga z vsemi potrebnimi podatki oziroma jih pridobi in jih zna pravilno uporabiti, da izpelje koordinacijo, ki obsega na eni strani logistiko sprejema organa in sklica ekipe ter priprave prejemnika, na drugi strani pa poskrbi za dobro časovno uskladitev. V primeru organizacijskih zapletov je spet koordinator tisti, ki mora ustrezno ukrepati in se prilagoditi tako, da izpelje postopek do konca, vedno s ciljem uspešno dokončati zastavljeno delo.

Prvi dnevi rehabilitacije in pooperativnega zdravljenja kažejo, da pacienti dobro okrevajo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587