Vizita.si
Leto po tragediji se je Loganovo življenje spet vrnilo na stare tire.

Novice

Petletnega dečka zajeli plameni

E. D.
30. 01. 2011 09.41
0

Ko sta se petletni Logan in njegova dve leti starejša sestra Heidi igrala v kuhinji, sta si zaželela piškotov. Deček je zato splezal na štedilnik, ki ga je po pomoti prižgal, in nenadoma začel goreti. Utrpel je hude opekline po trebuhu, vratu in rokah.

Leto po tragediji se je Loganovo življenje spet vrnilo na stare tire.
Leto po tragediji se je Loganovo življenje spet vrnilo na stare tire.FOTO: iStockphoto
Bilo je povsem običajno sobotno jutro. 29-letna Denise Adams je bila z otrokoma v kuhinji, medtem ko se je njen mož, 37-letni Dan, odpravljal v službo. Ko je Dan odšel, je Denis le za trenutek odšla v zgornje nadstropje in petletnega Logana in sedemletno Heidi, ki sta se igrala, pustila sama. A le nekaj minut je bilo dovolj, da se je zgodila tragedija. ''Otroka sta zlezla na kuhinjski pult in štedilnik, da bi segla po piškotih, ki so bili shranjeni v eni od zgornjih kuhinjskih omaric,'' pripoveduje Dan. A po pomoti sta prižgala štedilnik in še preden se je malo Logan sploh dodobra zavedel, so ga že zajeli plameni. Prestrašena Heidi je stekla po mamo in ko je Denis pridrvela v spodnje nadstropje, jo je prizor močno pretresel. ''Logan je pred njenimi očmi živ gorel. Denis je bila šokirana, a k sreči je bila toliko prisebna, da je takoj reagirala. Pižamo, ki sva mu jo nekaj dni prej podarila za rojstni dan, je strgala z njega in se pri tem tudi sama opekla po rokah. Potem pa je nanj zlila mrzlo vodo, da je pogasila plamene. Potem je poklicala reševalce in mene. V telefon je jokala in kričala, da se je Logan močno opekel. Ko sem pridrvel domov so bili reševalci že prav tako skoraj pri nas, Denis pa je Logana polegla v kad z mrzlo vodo. Ko sem hodil proti kopalnici, si nisem mislil, da so opekline dejansko tako hude,'' pove Dan.

Logan je namreč imel hudo opečen trebuh, prsni koš, roke in del vratu. Utrpel je kar 33 odstotne opekline. ''K sreči je bil vsak njegov obraz nedotaknjen in tudi roke niso bile močno opečene. Sicer je imel precej opečen tudi vrat, a do obraza plameni niso prišli,'' pravi dečkov oče. Logan je zaradi hudih opeklin potreboval kar štiri operacije, s katerimi so mu na opečene dele presadili zaplate kože iz drugih, nedotaknjenih delov telesa. ''Prva operacija je trajala devet ur in grozljivo je bilo čakati, da kirurgi zaključijo in ga pripeljejo iz operacijske dvorane. Molili smo, da bi vse šlo tako, kot mora iti. Hkrati pa tvoja glava kar nekako noče oziroma ne more sprejeti tega, kar se je pravkar zgodilo,'' pripoveduje 37-letni očka.

Deček joče
Deček joče FOTO: iStockphoto

A deček je po posegih dobro okreval, le neznosne bolečine je trpel. Od glave do pet je bil ovit v povoje in ker ga je menjanje povojev tako zelo bolelo, so mu morali celo takrat dati anestezijo. Logan je bil tako kar 24-krat v splošni anesteziji v razmeroma kratkem času. V bolnišnici je bil pet tednov, potem pa je prišel že toliko k močem, da so ga starši končno lahko odpeljali domov. A dogodek je na fantku vendarle pustil ne le fizične, temveč tudi psihične posledice. ''Ni popolnoma razumel, kaj se dogaja,'' pojasnjuje Dan. ''Vedel je, da se je opekel, a ni razumel, zakaj je moral toliko časa ostati v bolnišnici in zakaj je imel toliko operacij. V tistih petih tednih tam je zanj tako skrbela velika ekipa sester, fizioterapevtov in delavnih terapevtov. Vsi ti ljudje so mu pomagali, da se je kmalu vrnil na stara pota.''

Še štiri mesece je moral Logan sicer nositi povoje, da se mu je presajena koža nemoteno celila in da ni prišla v stik z bakterijami, moral pa je prestati tudi manjši poseg, s katerim so mu kožo, ki je v teh mesecih, ko je Logan rasen, postala pretesna oziroma premajhna, na določenih mestih prerezali in tako zmanjšali pritisk. Takšne posege bo moral prestati tudi v prihodnjih letih, sicer pa bi se morali njegovo življenje vrniti povsem na stare tire. Že zdaj je deček zelo napredoval. ''V zadnjih 12 mesecih je Logan zelo zrasel, ker pa zaplate presajene kože ne rastejo z njim, so mu postale pretesne. A ko so sprostili pritisk, je bilo spet dobro,'' še pove Dan. Mama Denise pa pravi: ''Zdaj je že skoraj povsem običajen petletnik. Sicer še vedno nosi posebne povoje, a to je le zato, da se mu rane lepo zarastejo in da se mu ne bi grdo zabrazgotinile. Sicer pa spet lahko počne s prijatelji vse tisto, kar je počel nekoč. In tako zelo pogumen je bil ves ta čas! Prepričana sva, da se bo z brazgotinami, ki mu bodo ostale, znal živeti in jih sprejeti. Tako zelo sva srečna, da ga imava in da smo spet lahko običajna družina. On je najin mali čudež.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587