Vizita.si
Krvne preiskave

Novice

Petletni sestrici je rešila življenje

E. D.
30. 08. 2011 08.59
0

Pri komaj petih letih je Emily zbolela za redko boleznijo, imenovano aplastična anemija. Nujno je potrebovala presaditev kostnega mozga, sicer bi v roku pol leta umrla. Na pomoč ji je priskočila devetletna sestra in ji rešila življenje.

Krvne preiskave
Krvne preiskave FOTO: iStockphoto
Ker se je petletna Emily Wither počutila slabo – nenehno je bila zaspana in izčrpana – so jo starši odpeljali k zdravniku, ki je rekel, da deklica najverjetneje boleha za hudim prehladom. A iz previdnosti jo je vseeno napotil v laboratorij na odvzem krvi. Ker se je v naslednjih nekaj dneh začelo počutje male Emily sicer počasi, a vztrajno izboljševati, dekličina mama Jo in oče Mark nista niti pomislila, da bi lahko bilo z njuno hčerkico kaj resno narobe. Zato sta bila ob klicu zdravnika še toliko bolj šokirana in preplašena. Izvidi so namreč pokazali, da Emily boleha za redko boleznijo, imenovano aplastična anemija – življenjsko nevarno obliko anemije, kjer kostni mozeg ne proizvaja zadosti krvnih celic. Nujno je potrebovala presaditev kostnega mozga, sicer bi v roku pol leta najverjetneje umrla. ''Ko sva izvedela, da nujno potrebuje nov kostni mozeg, če hoče preživeti, sva bila obupana. V trenutku se nama je zrušil ves svet,'' se grozljivih novic spominja Jo.

Ker niso hoteli izgubljati časa, so zdravniki na teste takoj poklicali ne le Jo in njenega moža Marka, temveč tudi Emilyjinega brata dvojčka Jacka in štiri leta starejšo sestro Lauren. Čim prej so namreč morali najti ustreznega darovalca in največ upanja je bilo, da ga najdejo prav med najožjimi družinskimi člani. Po prvem šoku je družini Wither kmalu odleglo, kajti izkazalo se je, da je prav devetletna Lauren primerna darovalka za mlajšo sestrico. ''Klic iz bolnišnice sem dobila, ravno ko sem bila na poti po Lauren v šolo. Takoj ko je pritekla ven, sem ji povedala, da je edino ona ustrezna darovalka, in začela je jokati od veselja. Takoj je stekla nazaj v šolo, da učiteljici pove, da bo lahko rešila Emily. Lauren se je zdelo, kot da bi zmagala na loteriji,'' pove Jo.

Pred transplantacijo je morala mala Emily prestati še kemoterapijo, da so uničili vse nedelujoče oziroma okvarjene krvne celice v njenem telesu, nekaj tednov pozneje pa je v bolnišnico šla tudi Lauren, saj je napočil dan odvzema kostnega mozga. ''Lauren je bila stara le devet let in bilo me je grozno, da mora prestati tako boleč poseg. A brez tega bi Emily umrla. Tako da v resnici nismo imeli nobene izbire. A bilo mi je v takšno olajšanje, ko so Lauren nekaj ur pozneje pripeljali iz operacijske dvorane,'' se spominja Jo.

Operacija
Operacija FOTO: iStockphoto

Pa vendar s tem agonije še zdaleč ni bilo konec, kajti zdaj je prišla na vrsto še operacija male Emily, ki pa je k sreči prav tako uspela. Po posegu so deklico izolirali, da ne bi okrevanja zmotila kakšna okužba, zato je Lauren ni smela videti. Le skozi steklo ločenih sob sta si lahko pomahali. Ko pa je nekaj tednov pozneje Emily le lahko sprejela nekaj obiskov, jo je skupaj s starši prva obiskala prav Lauren. Mama Jo pravi, da je bilo snidenje njenih hčera zelo čustveno. ''Bilo ju je čudovito videti, tako čustveno. Lauren je šla k njen in planili sta si v objem. Emily pa se ji je še zahvalila, ker ji je rešila življenje,'' še pove Jo.

Emily si je po transplantaciji kostnega mozga dobro opomogla. Spet je prišla k močem in po več mesecih odsotnosti je začela spet obiskovati šolo. Za zdaj je videti, da je z njenim zdravjem spet vse v redu in da nov kostni mozeg deluje brezhibno. S sestro, ki ji je rešila življenje, pa sta si blizu bolj kot kadar koli prej. ''Lauren govorim, da je junakinja in da ji gredo vse zasluge za to, da je Emily spet v redu. A ona le odvrne, da je preprosto pazila na sestrico,'' pravi Jo. ''Takšno starejšo sestro si lahko vsak le želi. Če ne bi bila tako odločena, da bo pomagala, Emily danes zagotovo ne bi bila tukaj.''

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587