Vizita.si
image (28)

Novice

Pevka ni edina, ki se z rakom bojuje tako drastično

L.E.
20. 12. 2012 07.52
3

Britanska pevka Michelle Heaton je stara le 33 let, toda ker je ugotovila, da ima kar 80-odstotno tveganje, da zboli za rakom dojk, se je odločila za zelo drastičen poseg. In ni edina.

Britanska pevka Michelle Heaton je prejšnji mesec prestala hudo operacijo. Ker je ugotovila, da ima kar 80-odstotno tveganje, da zboli za rakom dojk, si je dala namreč po tehtnem premisleku odstraniti obe dojki. "Šla sem skozi pekel, mislim, da ni potrebe, da svojo pot olepšujem. Če bi mi takrat kdo rekel, da se bom zdaj počutila toliko bolje, ne bi verjela. Minili so šele trije tedni, toda na koncu tunela je luč. Če se za to operacijo odloča še katera ženska, ji lahko rečem samo, da bo na koncu dobro in da je vredno. Namen je bil, da preženem temne oblake, ki so se začeli zbirati nad mojo glavo. Zdaj lahko nadaljujem življenje in se veselim prihodnosti," so bile besede mlade mamice, ki ni želela, da bi morala njena hčerka prerano izgubiti mater. Težko ji je bilo, ker je na začetku nekaj časa ni mogla nositi, toda zdaj spet lahko večino stvari počne normalno. "Še vedno se pazim, še vedno imam brazgotine, počutim se, kot bi mi na prsih sedel slon, toda sicer sem dobro in se res veselim prihodnosti, " je spet poudarila, ko je spregovorila v britanski oddaji Lorraine. Ko se je spet pogledala po operaciji rekonstrukcije prsi, pa je kar zajokala. "V glavi sem si predstavljala, kako bodo videti, in pa ko sem jih prvič zagledala, sem si oddahnila. Ugotovila sem, da so videti normalno, zato sem bila res zadovoljna." V prihodnosti si bo dala odstraniti tudi jajčnike, vendar ima za zdaj bolnišnic dovolj. "Želim si leto brez zdravstvenih dram, z nekaj več zabave in druženja z družino," so bile njene želje povsem preproste.

Njena odločitev se zdi pretirana, vendar Michelle ni edina, ki se je tako odločila. Če je bolnišnicam hrbet obrnila vsaj za nekaj časa, njihov obisk drugo leto še eno zelo pogumno žensko, Britanko Heidi Kilgariff, šele čaka. 35-letnica je mati dveh otrok, ki je prejšnje leto obupana prav tako ugotovila, da nosi gen, zaradi katerega ima 80 odstotkov večjo možnost, da zboli za rakom dojk, in 60 odstotkov večjo možnost, da zboli za rakom jajčnikov, zato se je za drastičen poseg odločila tudi ona.

Takšna odločitev je težka, saj gre za nekakšne simbole ženskosti, toda britanskemu časopisu Daily Mail je zaupala, da ni želela misliti samo nase, temveč predvsem na svoje hčerke. Seveda je pomislila tudi, ali si želi več otrok. Zato sta se z možem odločila spočeti še enega, danes ima njun sin devet mesecev, tako da se res počuti pripravljeno, da se od svojih dojk in jajčnikov poslovi. “Imela sem veliko časa za razmišljanje,“ pravi. “Vse sem raziskala, kolikor sem lahko. Raje se odločim za poseg, ki je preventiven. Konec koncev gre le za dojke in jajčnike. Z lahkoto se jim odrečem, če to pomeni, da bom lahko gledala, kako moji otroci odraščajo dlje časa. Ne bi želela, da gledajo, kako je njihova mati zbolela, se morajo morda celo spopasti z mojo smrtjo. To bi jih prizadelo do konca življenja. Mislim, da bi bila zelo neodgovoren človek, če tega ne bi poskušala preprečiti.“

Heidi je svoj gen podedovala po očetovi strani družine in njena teta se je z rakom prsi že morala spopasti. Gre pravzaprav za določeno mutacijo gena, ki je redka, poleg tega je le eden od dvajsetih primerov rakavih obolenj, povezano z njo. Sama mutacija tudi ne pomeni, da bo bolezen res izbruhnila. Angležinja se je vseeno odločila, da ne bo tvegala, ne bo pa ravno ostala tudi brez dojk, saj se je tako kot Michelle odločila za rekonstruktivno operacijo. Seveda se takšne kopice posegov boji, marsikdo ji je tudi očital, da pretirava, vendar je odločna, da v svojem življenju ne misli več skrbeti, ali jo bo presenetil rak. “Včasih je težko, ker se mi zdi, da moram vedno prepričevati vse okoli sebe. Zame se je to vedno zdela rešitev in o svoji odločitvi nikoli nisem podvomila. Zdela se mi je zelo zdravorazumska.“ Upa, da bo njena odločitev navdahnila tudi njene otroke, ki se bodo naučili, da se je treba v življenju boriti in se ne vdati v usodo. Njeni hčeri imata 50-odstotno možnost, da sta mutiran gen podedovali. “Želela sem jima postaviti zgled. Jima pokazati, da tudi v takšnem primeru obstaja luč na koncu tunela. Z njima bom lahko delila svoje izkušnje in jima pomagala naprej. Ko bosta stari dvajset let, pa upam, da bo na voljo tudi zdravilo oziroma da bosta imeli več možnosti, kot jih imam jaz."

Seveda odstranitev dojk in jajčnikov ni njena edina možnost. Lahko bi se odločila tudi za malo bolj pogosto spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. To rakavega obolenja ne prepreči, zato pa odkritje v bolj zgodnjem obdobju omogoči učinkovitejše in uspešnejše zdravljenje. Seveda k preventivi pripomore tudi bolj zdrav način življenja, tako veliko gibanja kot pravilne prehrane in nenehnega uravnavanja stresa. Veliko študij je že pokazalo, da moderen nezdrav način življenja kar precej vpliva na nastanek raka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587