Vizita.si
Adele je bila zaradi težav z glasilkami primorana odpovedati turnejo po ZDA.

Novice

Pevki s čudovitim glasom krvavijo glasilke

E. D.
08. 10. 2011 07.51
2

Adele je bila že maja primorana zaradi težav z glasilkami odpovedati kar nekaj koncertov, zdaj pa ji ni ostalo drugega, kot da odpove celotno turnejo po Ameriki. Njene glasilke so namreč znova zakrvavele, zaradi česar se mora izogibati glasovnim naporom.

Adele je bila zaradi težav z glasilkami primorana odpovedati turnejo po ZDA.
Adele je bila zaradi težav z glasilkami primorana odpovedati turnejo po ZDA.FOTO: Reuters

23-letna Britanka je na svoj blog zapisala, da so ji diagnosticirali hemoragijo glasilk, kar pomeni, da so ji glasilke začele krvaveti. ''Je nekako tako, kot bi imela na glasilkah modrice. Zaradi tega se mi kar naenkrat izklopijo kot svetilka,'' je Adele pred časom zapisala na svoj blog. Pri hemoragiji glasilk gre za to, da krvne žilice na površini glasilk popokajo, kri steče v mehko tkivo in povzroči hripavost. Posledično je zelo težko govoriti, kaj šele peti, kajti kri v mehkem tkivu onemogoča naravno vibriranje glasilk. Do pokanja žilic in posledično krvavitve glasilk najpogosteje pride zaradi prevelike in nepravilne obremenjenosti glasilk – na primer močnega kričanja, glasnega petja in podobno. Lahko pa se poškodujejo tudi že pri normalnem govoru, če so že sicer oslabljene zaradi kakšne bolezni, kot je na primer laringitis, če so se na njih pojavili kakšni manjši ali večji polipi ...

Stanje sicer ni nevarno za zdravje, ker gre pri tovrstni krvavitvi za minimalne količine krvi, a če oboleli ne pazi in če njegove glasilke ne počivajo dovolj, jih lahko trajno poškoduje. Te se namreč zabrazgotinijo, to pa lahko korenito spremeni glas. Tako morajo pevkine glasilke zdaj počivati, dokler si popolnoma ne opomorejo, zato je bila Adele primorana odpovedati turnejo, ki jo je načrtovala po Združenih državah Amerike. S podobnimi zdravstvenimi težavami se je pred nekaj leti spopadala tudi ameriška pevka Jordin Sparks, ki je morala zaradi hemoragije glasilk odpovedati koncertno turnejo z Alicio Keys.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587