Vizita.si
Abstinenčna kriza je bila zanjo pravi pekel.

Novice

VIDEO: Mrtvo pijana Janice Dickinson na odvajanju

K.B.
11. 08. 2010 09.30
2

Potem ko je nekdanji supermodel in poslovna ženska Janice Dickinson priznala, da je odvisna od alkohola, se je odločila za odvajanje, seveda popolnoma v svojem stilu, in sicer pred kamerami. Preživela je že abstinenčno krizo, ki pa je bila pravi pekel.

Janice je priznala, da je odvisna od alkohola in se odločila za odvajanje v njenem stilu.
Janice je priznala, da je odvisna od alkohola in se odločila za odvajanje v njenem stilu.FOTO: X17ONLINE.COM
55-letna Janice Dickinson je ena izmed številnih zvezdnic, ki se je že pridružila televizijskemu šovu Celebrity Rehab with dr. Drewom. Tu se bo poskušala osvoboditi iz primeža alkohola in premagati svojo odvisnost. Na zdravljenje se je podala izjemno optimistično: ''Mislim, da mi Dr. Drew lahko pomaga, in če bom to počela pred kamerami, bom čutila večjo odgovornost in motivacijo!“ Kljub temu pa je bila naloga izjemno težka. Kot je povedal anonimni vir, je bila abstinenčna kriza zanjo pravi pekel: ''Na začetku zdravljenja je Janice hudo zbolela in je zato šla čez res izjemno težko abstinenčno krizo. Prav zato je bil dr. Drew in njegovo osebje v centru za odvajanje v Pasadeni, Kaliforniji, izjemno zaskrbljeno. Vendar pa ji je uspelo preživeti to krizo in tako je dobro napredovala.''
Abstinenčna kriza je bila zanjo pravi pekel.
Abstinenčna kriza je bila zanjo pravi pekel. FOTO: X17ONLINE.COM

Kljub temu da gredo po navadi po zdravljenju v televizijskem šovu zvezdniki najprej na zdravljenje v zdravstvene ustanove, pa se je Janice odločila, da se v to ne bo podala. ''Zdravljenja ne bo nadaljevala v ustanovah, kljub temu pa ji bo dr. Drew predpisal plan zdravljenja, ki se ga bo morala držati,'' je še povedal. Seveda ji želimo, da bo pri zdravljenju uspešna še naprej.

Janice pa ni edina, ki ima težave z alkoholom. To je namreč izjemno razširjena in družbeno sprejemljiva droga tudi v Sloveniji. Z njo je zasvojenih kar 170.000 Slovencev, skrbeti pa nas bi moral tudi podatek, da je letna poraba čistega alkohola pri nas v zadnjih petih letih od 15 do 19 litrov na prebivalca, starejšega od 15 let.

Slovenske bolnišnice zaradi posledic alkohola letno sprejmejo približno 4000 ljudi, med 300 in 400 pa jih zaradi tega izgubi življenje. V to statistiko pa niso vštete žrtve prometnih nesreč pod vplivom alkohola, število samomorov, ki jih povzroči alkoholizem, in uničena življenja ožjih družinskih članov. Ta številka bi se v tem primeru občutno povečala.

Pomemben vpliv na razvoj “alkoholizirane družbe“ ima okolje. Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje bolj nagnjeni k alkoholizmu v okolju, kjer je družba naklonjena pitju in kjer je alkohol sestavni del družbenega dogajanja. In alkoholu je slovenska družba zagotovo naklonjena. Ne samo da večina alkoholizem tolerira, tudi ozaveščanje o nevarnosti in posledicah uživanja alkohola je usmerjeno bolj v promocijo zmernega pitja kakor v prepoved uživanja. Ne samo to, naša družba je prej netolerantna do abstinentov in tistih, ki pijejo zelo malo. Ljudje namreč radi posiljujejo abstinente z alkoholom, ker potrebujejo občutek, da ne izstopajo in da se vedejo povsem običajno.

Alkohol je najbolj razširjena in družbeno sprejemljiva droga tudi v Sloveniji.
Alkohol je najbolj razširjena in družbeno sprejemljiva droga tudi v Sloveniji.FOTO: iStockphoto

Posledice uživanja alkohola

Uživanje alkohola pušča tako kratkotrajne kot tudi dolgotrajne posledice, ki se kažejo na posamezniku, na njegovih bližjih, širši okolici in celotni družbi. Posameznik posledice nosi na svojem telesu, duševnosti in duhovnosti. Odnosi v družini se krhajo, prav tako pa tudi v delovnem okolju. Alkohol pa je velikokrat tudi razlog za samomore, nasilje, razveze, nezgode doma, na delu in v prometu. Alkoholizirana oseba je poleg tega manj produktivna in ustvarja nižji družbeni prihodek.

Kratkotrajni učinki uživanja alkohola so zastrupitev, motnje srčnega ritma, razpoloženja in ravnotežja. Oseba pod vplivom alkohola lahko postane manj razsodna, težje presoja, je nekritična, nasilna in nagnjena k samomorilnosti. Pogosto pride tudi do vnetja trebušne slinavke in vnetja želodca.

Seznam dolgotrajnih posledic uživanja alkohola je dolg.
Seznam dolgotrajnih posledic uživanja alkohola je dolg. FOTO: iStockphoto

Še daljši pa je seznam dolgotrajnih posledic uživanja alkohola, ki se kažejo na skoraj vseh organskih sistemih v telesu. Povzroči lahko atrofijo oziroma zmanjšanje možganov, motnje spomina, spanja in koncentracije, depresijo, samomorilnost, blodnjavost, delirij, božjast, demenco, možgansko kap in zasvojenost, zmanjšana pa je tudi miselna sposobnost osebe. Poleg tega lahko pride do vnetja in okvare živčevja, kroničnega vnetja požiralnika, želodca, trebušne slinavke ter rane na želodcu. Tudi jetra se lahko zamastijo, vnamejo, pride pa lahko tudi do ciroze jeter. Neredek pojav je tudi pojav žolčnih kamnov.

Ob naštevanju dolgoročnih posledic pa ne moremo mimo škode, ki jo alkohol naredi na srcu in žilnemu sistemu (popuščanje srca, nenadna srčna smrt, motnje ritma, obolenje srčnega žilja, visok krvni tlak), koži (poslabšanje luskavice in ekcemov, rdečica zaradi razširitve drobnih žilic, glivične in bakterijske okužbe), spolnih organih (zmanjšana spolnost,motnje v spolnosti). Znana je tudi povezava med alkoholizmom in rakastimi obolenji, saj uživanje alkohola poveča tveganje za nastanek raka na požiralniku, želodcu, v ustni votlini, na debelem črevesu, jetrih in na dojkah. Ne nazadnje pa alkohol povzroča tudi slabokrvnost, motnje v strjevanju krvi, presnovi sladkorja. Pojavljajo pa se lahko tudi napadi putike, osteoporoza, okvare mišic, motnje v ravnovesju vitaminov in zmanjšana odpornost za okužbe.

Alkohol torej ni zdrav in nikar ne mislite, da ste pod njegovim vplivom bolj pogumni. Namesto k alkoholu se raje zatekajte k športu in drugim aktivnostim. Tako boste bolje poskrbeli za svoje zdravje in ne nazadnje tudi družbeno življenje. In nikar ne pozabite, da je normalno vedenje abstinenca in ne skupinsko pijančevanje.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587