Vizita.si
Pijavke imajo tri čeljusti, v vsaki pa 100 zob. Z izmeničnim premikanjem le-teh režejo kožo, s sesanjem krvi pa pospešijo prekrvavitev tkiva.

Novice

Pijavke so ji rešile dojko

Ni.J.
13. 11. 2009 15.59
0

“Sovražim golazen in nikoli si nisem predstavljala, da me bodo ravno pijavke rešile pred trajno popačenostjo,“ pravi Janice Vincent, ki ji lepotni kirurgi nikakor niso mogli prekrvaviti dojke.

Prekrvavitev dojke ji je omogočilo vztrajno sesanje 30 pijavk.
Prekrvavitev dojke ji je omogočilo vztrajno sesanje 30 pijavk.FOTO: iStockphoto
51-letna Janice Vincent je pred kratkim prebolela raka na dojki. Ker so ji med zdravljenjem morali odrezati dojko, se je po ozdravitvi odločila za rekonstrukcijo. Po 13-urni operaciji pa jo je čakalo kar nekaj zapletov.

Prekrvavitev njene nove desne dojke je bila po operaciji prekinjena. “Postajala je črna, meso pa je odmiralo pred mojimi očmi. To je bil eden hujših trenutkov v mojem življenju,“ pravi Janice. “Po prvi operaciji pa je sledila še ena. Ta je trajala še sedem dodatnih mučnih ur.

Po 13-urni operaciji, je Janicina dojka postala črne barve.
Po 13-urni operaciji, je Janicina dojka postala črne barve. FOTO: POP TV

Kirurgi so ji med drugo operacijo iz roke vzeli veno in jo pričvrstili na dojko. Tako naj bi spodbudili prekrvavitev, a je bila operacija neuspešna. V vsem tem času je Janice izgubila toliko krvi, da so jo morali dati transfuzijo. “Res je bilo grozno. Večkrat sem izgubila zavest in se zbudila. Lahko bi prišlo tudi do infekcije in sedaj me ne bi bilo več.“ V tem trenutku je eden od kirurgov predlagal, naj poskusijo še s pijavkami.

Ti krvosesi so bili v medicini že večkrat uporabljeni. Koristni so namreč, ker obnavljajo pretok krvi v odmirajočih organih. Le redko pa pijavke uporabljajo za “oživljanje“ dojk.

Naslednjih deset ur je Janice preležala s pijavkami na prsih. “Bilo je tako neresnično. Da bi zdravniki še dodatno spodbudili pretok krvi, so mi segreli sobo, kolikor so lahko in vanjo postavili več električnih grelcev,“ pravi Janice. “Bilo je tako vroče, da sem začela halucinirati. Imela sem že občutek, da voščilnice skačejo s polic.

Vsake tri ure je v njeno sobo prišla sestra in ji na prsi namestila po tri pijavke. “V začetku so bile videti tako majhne. Po eni uri pa so bile velike kakor klobasica svetlo rdeče barve,“ se spominja Janice.. “Ko so bile polne krvi, so kar odpadale z mene. Bile so namreč tako site, da se niso mogle premikati.“ Medtem, ko so se pijavke hranile, je njihovo močno sesanje spodbudilo pretok krvi skozi tkivo. “Bilo jih je neverjetno opazovati. V desetih urah je moja dojka s pomočjo 30 pijavk spremenila barvo iz črne v rožnato.“

Pijavke imajo tri čeljusti, v vsaki pa 100 zob. Z izmeničnim premikanjem le-teh režejo kožo, s sesanjem krvi pa pospešijo prekrvavitev tkiva.
Pijavke imajo tri čeljusti, v vsaki pa 100 zob. Z izmeničnim premikanjem le-teh režejo kožo, s sesanjem krvi pa pospešijo prekrvavitev tkiva.FOTO: iStockphoto

Pijavke pogosto uporabljamo po operacijah, da ponovno povežemo odrezane ude s telesom. Pretok krvi je takrat namreč prekinjen in ga je po navadi zelo težko ponovno vzpostaviti,“ pravi Marian Gower, vodja biokmetije, na kateri vzrejajo pijavke. “Imajo tri čeljusti, v vsaki pa po 100 zob. Premikajo jih izmenično, na ta način pa z zobmi režejo kožo. V začetku je občutek tak, kakor bi vas nekdo zbadal z iglo, kasneje pa ta občutek izgine.

Janice mora, kljub uspešni terapiji s pijavkami, še vedno hoditi na preglede. Ne glede na vse pa pravi, da je zelo zadovoljna z rezulatatom, še posebej, če pomisli na svoje “črne ure“ po operaciji. “Malim golaznim sem neizmerno hvaležna. Nikoli si namreč nisem predstavljala, da mi bodo prav pijavke kdaj pomagale.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587