Vizita.si
Kava

Novice

Pivci kave! Za vas imamo dobro novico...

A.M.I.
18. 09. 2009 09.39
1

Kavo so dolga leta krivili za številne bolezni. Med drugim so nekoliko v šali govorili, da kava ustavi rast. In ne toliko šaljivo, da povzroča bolezni srca in tudi raka. Zadnje raziskave pa so pokazale, da kava vendarle ni tako slaba.

Kava je lep obred.
Kava je lep obred.FOTO: Reuters

 

 Kako je torej? Kava škodi ali ne? Najboljši odgovor: ZDI SE, DA NE ŠKODI, MORDA LAHKO CELO POMAGA.


Nedavne raziskave niso ugotovile nobene povezave med kavo in povečanim tveganjem za nastanek raka ali boleznijo srca. Zakaj nenadoma takšen preobrat v mišljenju o kavi? Prejšnje raziskave niso vedno upoštevale, da so pivci kave ravno med tistimi, ki imajo visok pritisk, kadijo in niso telesno aktivni

 


Vseeno pa kava ni čisto nedložna. Če pijete veliko nefiltirane kave, imate večjo možnost za povišanje holesterola. Prav tako je študija pokazala, da lahko dve, tri skodelice kave na dan povečajo tveganje za razvoj srčnih obolenj pri ljudeh, ki imajo gensko pogojeno mutacijo, ki vpliva na upočasnitev prebave. Torej, od tega, kako hitro prebavite kavo, je odvisno, kako bo pitje kave vplivalo na vaše zdravje.

 

 

Kava lahko tudi ščiti.
Kava lahko tudi ščiti.FOTO: Reuters


Dobra novica pa je, da kava lahko ščiti pred razvojem Parkinsonove bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 in rakom jeter. Seveda tudi pri pitju kave velja, da je zmernost najboljša.

Čeprav kava ni škodljiva, seveda ne vsebuje pomembnejših hranil, če pa jo pijemo s sladkorjem ali smetano, vnašamo tudi kalorije. Da ne izpostavljamo posebej tega, da pitje več skodelic na dan (od štiri do sedem dnevno) povzroča nemir, tesnobo, nespečnost in glavobol.


 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587