Vizita.si
skok v vodo

Novice

Plavanje po obroku ali v mrzli vodi je lahko smrtno nevarno

Nataša Jurca
21. 08. 2011 07.23
10

Se še spomnite, ko vam je mama na morju po obroku vedno govorila, da se vam mora hrana najprej poleči, preden ste lahko spet odskakali v vodo? Imela je prav. Plavanje takoj po jedi, še posebej v hladni vodi, je namreč lahko smrtno nevarno!

V hladno vodo vstopajte počasi, še posebej, če je vaše telo razgreto.
V hladno vodo vstopajte počasi, še posebej, če je vaše telo razgreto. FOTO: iStockphoto

Italijanski mediji so pretekli teden poročali o smrti dveh mladih, 19-letnega fanta in 14-letnega dekleta, ki sta umrla med plavanjem. V vodo naj bi se oba pognala takoj po obroku, kar je bilo zanju usodno. Zgodilo se je v dveh različnih jezerih v Italiji.

19-letnik filipinskega rodu iz Rima se je utopil v Turanskem jezeru (Lago del Turano). Na plavanje naj bi se odpravil skupaj s prijatelji in svojo izbranko takoj po zajtrku. Nekaj metrov od obale naj bi ga zagrabila močna slabost, poleg tega pa se je zapletel v jezersko vegetacijo, zato ga prijatelji niso mogli izvleči na obalo. Ko so ga iz vode potegnili s pomočjo vrvi, je bilo za mladeniča že prepozno. K smrti naj bi poleg prevelikega obroka pred plavanjem, zaradi česar naj bi ga zagrabili krči, prispevala tudi nizka temperatura vode v jezeru.

14-letnica, ki je z družino dopustovala ob jezeru Salto (Lago del Salto), naj bi ušla izpod nadzora staršev takoj po kosilu. Ko je oče opazil, da je deklica v vodi in da se slabo počuti, je takoj plaval do nje in jo izvlekel iz vode. S helikopterjem so najstnico, za katero so ugotovili, da je v vodi utrpela zastoj srca, prepeljali na polikliniko Gemelli v Rimu, vendar je bilo njeno stanje kritično. Umrla je na oddelku za intenzivno nego. Zdravniki predvidevajo, da je k zastoju srca poleg polnega želodca prispevala nizka temperatura vode v primerjavi s temperaturo zraka.

Čeprav zmerno plavanje po zmernem obroku ni nevarno, je lahko intenzivno plavanje po večjem obroku smrtno nevarno. Po obroku je namreč kri skoncentrirana v želodcu, kjer pomaga pri prebavi, zato so okončine manj prekrvavljene. Ker mišice za delovanje potrebujejo kisik, ki ga do njih prenaša kri, lahko posameznika v vodi začnejo grabiti krči. Če oseba ne zna dobro plavati ali jo v vodi zaradi krča zagrabi panika, lahko pride do utopitve.

Prav tako je lahko nevarno tudi skočiti v hladno vodo, ko so temperature zraka visoke in telo posameznika razgreto. Mrzla voda lahko v tem primeru povzroči šok in paralizo, posameznik pa lahko vdahne hladno vodo. Ob nepravočasni pomoči je lahko stanje usodno. Tej nevarnosti so še posebej izpostavljeni otroci, zato jih je treba imeti pod nadzorom, če se kopate v bližini hladnih rek, jezer in potokov.

Imate tudi sami slabe izkušnje s plavanjem v mrzli vodi ali plavanjem s polnim želodcem? Delite svoje izkušnje z nami, na naši Facebook strani.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587