Vizita.si
Plešasti moški imajo manj možnosti za raka na prostati.

Novice

Plešasti moški imajo manj možnosti za raka na prostati

K.B.
16. 03. 2010 10.38
0

Čeprav je zgodnje redčenje las za moške prava travma, pa ima tudi to, tako kot vse druge stvari, svojo pozitivno plat. Znanstveniki pravijo, da imajo moški, ki že zgodaj izgubljajo lase, kar 45 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na prostati.

Plešasti moški imajo manj možnosti za raka na prostati.
Plešasti moški imajo manj možnosti za raka na prostati.FOTO: iStockphoto

Najmanj možnosti, da zbolijo za rakom prostate, imajo moški, ki jim lasje začnejo izpadati že pred 30. letom, so odkrili ameriški znanstveniki. "Najprej so nas odkritja presenetila, toda odkrili smo, da zgodnja plešavost pomeni od 29 do 35 odstotkov manj možnosti, da posameznik zboli za rakom prostate," pravi strokovnjak za raka na prostati profesor Jonathan Wright. Doslej je namreč veljalo ravno nasprotno, se pravi, da izguba las poveča možnosti za raka, zato je ta študija, ki so jo objavili v publikaciji Cancer Epidemiology, marsikoga presenetila.

V preiskavi so preučili dva tisoč moških med 40. in 47. letom, od katerih je že polovica zbolela za rakom na prostati. Strokovnjaki so v študiji primerjali pogostost teh tumorjev pri tistih, ki so postali plešavi pred 30. letom, in tistih, ki te težave nimajo. "Če so ti rezultati pravilni, bodo še kako pripomogli k našemu boljšemu razumevanju, kako se moški hormon testosteron obnaša v telesu in kako lahko različno vpliva na posameznika," pravi vodja organizacije The Prostate Cancer Charity dr. Helen Rippon.

Sicer pa skoraj polovica vseh moških postane plešasta do svojega 50. leta, več kot polovica pa jih plešavost razume kot znak staranja in neprivlačnosti, kar pa seveda vpliva na njihovo samozavest.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587