Vizita.si
Prvo celotno presaditev obraza so izvedli leta 2010 v Španiji.

Novice

Po 10 letih bo dobil obraz

N.J
16. 02. 2011 08.02
1

Bolnišnica Brigham and Women je vojaku iz Indianapolisa po dolgih letih končno odobrila presaditev obraza, na katero je čakal dolgih deset let.

Prvo celotno presaditev obraza so izvedli leta 2010 v Španiji.
Prvo celotno presaditev obraza so izvedli leta 2010 v Španiji.FOTO: Reuters

V Bostonski bolnišnici Brigham and Women, ki je ena od dveh bolnišnic v Združenih državah Amerike z uradnim dovoljenjem za opravljanje presaditev obraza, so končno odobrili vlogo bivšega vojaka iz Indianapolisa.

Bivši vojak Mitch Hunter iz Indianapolisa ima obraz iznakažen od leta 2001, ko je bil kot sopotnik udeležen v prometni nesreči. Njegovo dekle, voznica avtomobila, v katerem se je peljal skupaj s še enim prijateljem, je izgubilo nadzor nad vozilom in se zaletelo v električni drog, ki se je prelomil. Ko je dekle stopilo iz avtomobila, jo je zadel pretrgani električni kabel, Hunter pa je v tistem trenutku prijel za električno žico in jo umaknil izpred dekleta. Vendar pa je zaradi tega prišel v stik z 10.000 volti, ki so ga skoraj ubili, a mu 'k sreči' povzročili le hude opekline.

Zaradi močnega električnega šoka je Mitch izgubil nogo in prste na eni roki ter utrpel hude opekline obraza, dekle pa jo je odneslo z opeklinami tretje stopnje na eni nogi. ''Povedali so mi, da sem se na poti do bolnišnice dvakrat onesvestil in so me morali oživljati z elektrošokom,'' je povedal o nesreči.

Hunter od nesreče naprej živi z močno izmaličenim obrazom in nosi nosno in nožno protezo. Do danes je prestal že 57 operacij obraza, po desetih letih pa je končno izvedel, da so ga izbrali kot primernega kandidata za presaditev obraza. ''Menimo, da je popoln pacient, ki mu lahko pomagamo,'' je za javnost povedal dr. Bohdan Pomahac, direktor plastične kirurgije za presaditve v bolnišnici Brigham and Women. ''Navdušeni smo, da bo naš pacient.''

Nad novico pa je navdušen tudi Hunter. ''S sedanjim življenjem sem sicer zadovoljen, vendar mislim, da mi bo operacija izboljšala kakovost življenja. Motijo me namreč čudni pogledi in opazke, ki sem jih deležen zaradi svojega videza," je povedal in dodal, da mu je nekoliko neprijetno le zaradi tega, ker bo moral nekdo umreti zanj.

Do sedaj so v ZDA uspešno opravili že tri presaditve obraza, eno od teh v bolnišnici Brigham and Women, kjer bodo operirali tudi Hunterja, vendar pa bo Hunterjeva presaditev že 12. na svetu. Prvo delno presaditev obraza so izvedli v Franciji leta 2005, prvo celotno presaditev obraza pa leta 2010 v Španiji. Med slednjo operacijo, ki je trajala kar 24 ur, so kirurgi privzdignili celoten obraz, vključno s čeljustmi, nosom, ličnicami, mišicami, zobmi in vekami, ter ga kakor masko namestili in prišili na moškega, znanega samo pod imenom Oscar.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587