Vizita.si
image (28)

Novice

Po 11 letih prvič spregovorila

Ni.J.
24. 01. 2011 14.02
4

52-letnica iz Kalifornije je druga oseba na svetu, ki je prestala presaditev grla. S tem je po 11 letih lahko prvič spet spregovorila in samostojno zadihala.

Kalifornijski zdravniki so z 18-urno operacijo 52-letni Brendi Charett Jensen presadili grlo, glasilke, ščitnico in sapnik. “Operacija mi je spremenila življenje,“ pravi Brenda. “Počaščena sem, da sem dobila to priložnost. Končno lahko spet govorim, govorim in govorim, nad tem pa so navdušeni tudi moji sorodniki in prijatelji.

Brenda si je glasilke poškodovala pred več kot desetimi letom, zatem ko si je v bolnišnici pod vplivom pomirjeval neprenehoma vlekla dihalno cev iz sapnika. Pred presaditvijo je govorila s pomočjo ročne naprave, ki glasu daje elektronski zvok, a si je želela imeti nazaj svoj pravi glas.

Operacijo so izvedli kirurgi iz kalifornijske univerze, zdravstvenega centra Davis in strokovnjaki iz Anglije in Švedske. Ekipa se je na operacijo pripravljala skoraj dve leti, urili pa so se na živalih in človeških truplih. Dva tedna po presaditvi je Brenda lahko že izustila svoje prve besede s svojim pravim, v začetku močno hripavim glasom. Njene prve besede so bile: “Dobro jutro. Rada bi šla domov. Fantje, opravili ste odlično delo.“

Od takrat pa do danes se Brendino govorjenje izboljšuje. Še vedno sicer diha s pomočjo tube in se uči požirati slino, a bo s časoma te veščine pridobila in počasi začela tudi normalno jesti, ne le govoriti.

Za presaditev glasilk ni primeren vsak pacient. Gre namreč za operacijo, ki še vedno velja za eksperimentalno, poleg tega pa morajo prejemniki do smrti jemati protizavrnitvena zdravila. Jensenova je lahko kandidirala za operacijo, ker je bila v dobrem psihofizičnem stanju in ker je že prejemala protizavrnitvena zdravila zaradi presaditve ledvic in trebušne slinavke v letu 2006, pravijo zdravniki.

Za razliko od operacij presaditve srca ali jeter, ki so življenjskega pomena, lahko človek brez glasilk živi povsem normalno. S presaditvijo se mu dvigne le kvaliteta življenja. Presaditev glasilk tako ni pogost poseg, še manj pogost pa je presaditev celotnega grla, s ščitnico, glasilkami in sapnikom vred.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587