Vizita.si
Ženske velikokrat seksajo redkeje zaradi različnih bolezni, ki so jih prizadele.

Novice

Po 75. letu spolno aktivnih kar 40 odstotkov moških!

Ni.J.
11. 03. 2010 11.17
0

Zdravi moški, ne glede na to, koliko so stari, uživajo v boljšem seksu, poleg tega pa seksajo pogosteje in si tega tudi bolj želijo kot zdrave ženske. Zdravo spolno življenje pa pomeni tudi daljše življenje!

Ženske velikokrat seksajo redkeje zaradi različnih bolezni, ki so jih prizadele.
Ženske velikokrat seksajo redkeje zaradi različnih bolezni, ki so jih prizadele. FOTO: Reuters

Če ste moški s sladkorno boleznijo ali visokim krvnim pritiskom, vam bom kot zdravnica svetovala, da shujšajte in jemljite zdravila, zraven pa dodala, da bo to pomenilo pet dodatnih let seksa, saj je veliko bolj verjetno, da se boste mojih navodil držali,“ pravi dr. Stacy Tessler Lindau, profesorica porodništva in ginekologije.

Lindauova pravi, da si ženske običajno seks želijo redkeje zaradi treh razlogov. Prvi razlog je, da ženske v povprečju živijo pet do šest let dlje kot moški in to brez partnerja ter poleg tega redkeje napeljujejo na seks. Drugi razlog je ta, da je za moške povsem normalno, da v starejših letih uporabljajo viagro, ženske pa te možnosti nimajo, tretji razlog pa je razlika v zdravljenju ženskih bolezni, ki prizadenejo njihovo spolno življenje. “Če ima ženska raka dojke in so ji zaradi tega odstranili dojko, bo njeno seksualno življenje zagotovo trpelo. Če bi ji priporočili in svetovali reden seks, bi ji na ta način podaljšali življenje in ji podarili še deset let spolnosti,“ pravi Lindauova.

Da bi ugotovila, ali si moški res pogosteje želijo seksati, ali res v seksu bolj uživajo kot ženske in so dlje časa spolno aktivni, je opravila raziskavo.

V raziskavo je bilo vključenih 6000 ljudi

Lindauova je vodila raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 6000 moških in žensk, ki so bili razdeljeni v dve skupini. V prvi so bili prostovoljci, stari od 25 do 74 let, v drugi pa od 57 do 85 let. Približno 80 odstotkov moških in 65 odstotkov žensk je bilo poročenih ali v zvezi. Nihče od sodelujočih ni bil v domu za upokojence ali kakršni koli negi.

Lindauova jim je postavljala najrazličnejša vprašanja o njihovem statusu v zvezi, z ocenami od “šibko“ do “odlično“ pa so morali oceniti svoje zdravstveno stanje in kakovost spolnega življenja. Pri tem se “odlično“ ni nanašalo na število, kolikokrat na teden seksajo, temveč na čustveno in fizično zadovoljstvo izkušnje. V raziskavi je bil “reden seks“ mišljen kot dvakrat do trikrat mesečno. V skupini, v kateri so bile osebe stare od 57 do 85 let, je pod seks spadala kakršna koli aktivnost s partnerjem, ki vključuje seksualni stik, ne nujno spolni odnos ali orgazem v zadnjem letu.

Moški so bolj aktivni

Lindauova je ugotovila, da so moški spolno bolj aktivni kot ženske, da so (po njihovem mnenju) uživali v boljšem seksu in bili tudi bolj zainteresirani za spolnost. Njihova želja po spolnosti z leti ni upadala, prav tako pa ni upadala niti kakovost spolnih aktivnosti. Kljub temu pa raziskovalka pravi, da ni dobila natančnih podatkov, koliko sodelujočih je uporabljalo zdravila proti erektilni disfunkciji.

Če moški ostajajo v “dobri formi“, lahko v spolnosti uživajo dlje. Pri 55 letih so moški, ki so v zelo dobrem ali odličnem zdravstvenem stanju, spolno aktivni pet do sedem let dlje v primerjavi z moškimi, ki se ne počutijo dobro. Ženske v dobrem zdravstvenem stanju, v primerjavi s tistimi, ki so bolne, uživajo v kakovostnem spolnem življenju le tri do šest let dlje.

Pri ženskah, ki so stare 60 let in več, spolna aktivnost strmo upada, poleg tega pa je izrazito nižja pri tistih, ki nimajo partnerjev. Pri moških iste starosti želja po seksu ni nič upadala, ne glede na to, ali so imeli partnerico ali ne.

Po 75. letu je spolno aktivnih kar 40 odstotkov moških!

V kategoriji 75–85 let je bilo spolno aktivnih kar 40 odstotkov sodelujočih moških in zgolj 20 odtotkov žensk. Ženske, katerih partnerji so bili še živi, so seksale prav toliko kot moški.

Ne želim dokazati, da si starejše ženske ne želijo spolnosti,“ pravi Lindauova. “Kozarec je napol poln. Veliko žensk je namreč spolno aktivnih tudi v starejših letih, še posebej tiste, ki zvezo začnejo v poznejših letih. Takrat se namreč na novo zaljubijo, so bolj strastne in spolno aktivne tako kot v mladih letih.

Lindauova poleg tega dodaja, da je bila razočarana, ker je njena raziskava temeljila zgolj na osebah, ki so bile heteroseksualno usmerjene, zato upa, da bo podobno raziskavo lahko opravila tudi med homoseksualci, biseksualci in osebami, katerih spol ni natančno definiran.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587