Vizita.si
Laura Bacon

Novice

16-letnica prvič razkrila obraz

Ni.J.
26. 03. 2010 15.20
2

Laura se je celo življenje skrivala pred ljudmi, saj je imela zaradi raka na očesu uničeno celo desno polovico obraza. Sedaj so ji kirurgi končno opravili rekonstrukcijo, 16-letnica pa je po 12 letih prvič odkrila svoj obraz.

16-letnica iz Oklahome je pri štirih letih zbolela za rakom. Zdravniki so ji tumor odstranili, kemoterapija in protonska terapija pa sta dokončno uničili rakave celice. Zaradi zdravljenja se del njenega obraza ni razvijal sorazmerno z njenim telesom, tako je bila desna polovica njenega obraza popolnoma deformirana. Sedaj, pri šestnajstih letih, dekle končno upa brez sramu pokazati svoj obraz javnosti, saj so ji zdravniki rekonstruirali obraz.

Ko sem odraščala, sem mislila, da ne bom nikoli videti normalna,“ pravi 16-letna Laura Bacon. “Novega obraza sem si želela že zelo dolgo časa in sedaj sem ga končno dobila,“ še dodaja. Zadnjih 15 mesecev je Laura namreč preživela pod nožem lepote.

Laurina mama Leslie Bacon pravi, da je Laura, ko so ji diagnosticirali raka, morala hoditi na najrazličnejša zdravljenja, za katera je vedela, da bodo na hčerinem obrazu pustila vidne posledice. “Otroci so strmeli vanjo, se iz nje norčevali in vsak dan sem ji morala razlagati, da vanjo strmijo, ker še nikoli niso videli plešaste deklice,“ se spominja Leslie. “Nekateri ljudje so enostavno mislili, da je Laura deček, zato smo jo tolažili in ji dopovedovali, da je bila bolezen le preizkušnja, to, da jo je premagala, pa dokaz, da je izjemno pogumno dekle.

Sčasoma, ko je Laura odraščala, so ji lasje spet začeli rasti, toda desna polovica njenega obraza je ostala nespremenjena in se ni razvijala skupaj s telesom, saj sta kemoterapija in protonska terapija zaustavili rast kosti. Veliko ljudi njene 'deformiranosti' sicer nikoli sploh ni opazilo, saj je poškodovano polovico obraza spretno skrivala pod lasmi, a so brazgotine močno vplivale na njeno samozavest.

Laura je tako skoraj 12 let čakala, kdaj ji bodo zdravniki rekonstruirali obraz in hrepenela po dnevu, ko si bo z obraza lahko umaknila pramen las, ki je prekrival brazgotine. Ko je bila dovolj stara in se je njeno telo nehalo razvijati, so Lauro zdravniki končno lahko operirali. Laurina družina je najprej našla kirurga v Teksasu, a sta njena starša kmalu ugotovila, da so njegove metode zdravljenja preveč tvegane. “Iz njene roke je hotel vzeti živec ter ji ga vsaditi v poškodovani del obraza,“ pravi Leslie. “Ker sva se bala, da bi se Lauri še kaj pripetilo, sva se odločila, da bova poiskala drugega kirurga.“

Nekoliko kasneje pa je Leslie srečala dr. Ivana Waynea, Laurinega bodočega kirurga. Decembra 2008 je dr. Wayne začel s serijo operacij. “Na obrazu skorajda ni imela maščobnega tkiva,“ pravi dr. Wayne. “Kemoterapija in obsevanje so ji ga namreč uničili. Prav tako pa ni imela niti kosti, ki bi omogočala normalen razvoj obraza.“

Dr. Wayne je zato maščobno tkivo Lauri vzel kar iz trebuha, ji ga presadil na del obraza, kjer ga ni bilo, iz njene lobanje pa so nato kirurgi odvzeli trakove kosti in z njihovo pomočjo popravili preostali del obraza. “Uporabili smo postopke, ki se uporabljajo tudi med kozmetičnimi operacijami, ki pomagajo pri rehabilitaciji rakavih bolnikov,“ pravi Wayne. “Verjeli smo, da bodo rezultati izjemni.“ Lauro pa je čakalo še nekaj operacij, s katerimi so ji popravili čeljust in del tkiva za očesom.

V naslednjem letu je Laura izjemno napredovala. “Deli telesa, ki so izpostavljeni sevanju, se običajno ne razvijajo, saj maščobno tkivo in kosti dobesedno odmrejo,“ pravi Leslie Bacon. “Kmalu po drugi operaciji pa smo že videli napredek. Laura se je pogledala v ogledalo in rekla, da se spet počuti lepo,“ se spominja Leslie. “Od nekdaj je bila lepo dekle, a se tega ni zavedala, zato sem bila presrečna, ko sem jo slišala izgovoriti te besede.“

S svojim novim videzom je Laura resnično zadovoljna. “Končno se počutim kot popoln človek,“ pravi. “Rada se gledam v ogledalo, rada se ličim, še najbolj pa mi je všeč, da lahko brez sramu odkrijem svoj obraz.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587