Vizita.si
image (28)

Novice

Po kapi ne more govoriti, lahko pa poje

Ni.J.
07. 10. 2010 11.56
0

47-letnico, ki je po poklicu pevka in je nastopila tudi v angleškem resničnostnem šovu, je zadela možganska kap. Zaradi tega je izgubila sposobnost govorjenja, kljub temu pa še vedno lahko poje.

Ann Arscott je bila profesionalna pevka. Pela je v jazz klubih po celem svetu, nastopila pa je tudi v resničnostnem šovu 'Stars in their eyes'. Zatem, ko je utrpela možgansko kap, je izgubila sposobnost govora, kakor po čudežu pa je sedaj ugotovila, da še vedno lahko poje.

47-letna glasbenica in učiteljica dramske igre je možgansko kap doživela pred več kot letom dni. Zatem se ni mogla premikati in govoriti, kar je bilo zanjo najhuje. Še danes namreč trpi za afazijo, stanjem, ki se običajno pojavi po kapi in povzroči poslabšanje govora. Na vprašanja tako odgovarja s pomočjo pisanja na tablo, največje težave pa ji povzroča to, da le s težavo sestavi celoten stavek in ga oblikuje v razumljivo celoto. Povsem nenavadno pa je, da je Ann odkrila, da kljub afaziji še vedno lahko poje in na ta način komunicira z ljudmi.

Ann se je začela s petjem ukvarjati že v mladih letih, profesionalna pevka pa je postala, ko je bila stara 18 let. “Jazz in opero sem prepevala po celem svetu,“ pravi. “Turneje sem imela že na Japonskem in v Evropi, pela pa sem v najrazličnejših gledališčih, klubih in na prostem.“ Vendar pa je bila Ann primorana svojo pevsko kariero zaradi možganske kapi prekiniti. “V bolnišnici sem bila devet tednov. Nisem se mogla premikati in nisem mogla govoriti.“

Kljub šoku pa se je Ann odločila, da ne bo obupala. Na vse moči se je trudila, da bi znova zaživela kakor nekoč. V roku 18 mesecev je pridobila svoje gibalne sposobnosti in ponovno našla način, kako komunicirati – prek petja. Odločena je, da se bo trudila tudi v prihodnje, prav zaradi tega pa je tudi prepričana, da bo njen napredek sčasoma še večji.

Afazijo povzroči okvara dela možganov, ki je odgovorna za govor. Prizadene sposobnost izražanja in razumevanja, branja ter pisanja, zaradi česar je komunikacija zelo otežena. Kljub temu pa se včasih zgodi, da lahko ljudje z afazijo pojejo, saj se ob petju in glasbi aktivira drugi delček možganov, ki lahko po kapi ostane nepoškodovan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587