Vizita.si
Bo plešavost kmalu le spomin na preteklost?

Novice

Po naključju odkrili zdravilo proti plešavosti

K.B.
17. 02. 2011 13.56
12

Za plešaste moške je na vidiku novo upanje. Kot kaže, bomo kmalu dobili zdravilo za zdravljenje plešavosti. Odkrili so ga povsem naključno, ko so testirali, ali snov astressin-B vpliva na želodčne težave, ki jih povzroča stres.

Bo plešavost kmalu le spomin na preteklost?
Bo plešavost kmalu le spomin na preteklost?FOTO: iStockphoto
Kot poroča The New York Times znanstveniki upajo, da so odkrili zdravilo za zdravljenje plešavosti, ki bi lahko na trg prišlo že čez pet let. Tega so odkrili povsem po naključju, ko so v laboratoriju na Univerzi v Kaliforniji v Los Angelesu na miših testirali, kako kemikalija astressin-B vpliva na želodčne težave, ki jih povzroča stres.

Raziskovalec dr. Million Mulugeta je miši z redko dlako s to snovjo zdravili pet dni in jih vrnili v kletko, kjer so bile še miši z gosto dlako. Ko jih je čez tri mesece ponovno pregledal, je bil presenečen: ''Ko sem pogledal v kletko, sem se najprej spraševal, zakaj tam ni miši z redko dlako. Svoje kolege sem vprašal, kako to, da se miši ne razlikujejo več med seboj. Ko smo ponovno preverili vse podatke, smo spoznali, da so to iste miši, ki smo jih položili v kletko pred meseci, le da imajo gostejšo dlako. Bilo je povsem nepričakovano odkritje.''

Na odkritje so se že odzvali nekateri dermatologi. Dr. Melissa Piliang iz clevelandske dermatološke bolnišnice je opozorila, da ni nujno, da bo snov delovala enako tudi pri ljudeh, a da so ti rezultati kljub vsemu spodbudni in bodo pripomogli k nadaljnjim raziskavam o vplivu stresa na izgubo las. Dr. George Cotsarelis vodja dermatološkega oddelka iz medicinske fakultete v Pensilvaniji pa je povedal, da bodo te raziskave najverjetneje res uspele odkriti zdravilo za plešavost, ki je posledica stresa, ne pa za plešavost, ki je posledica genetske zasnove.

Kljub vsemu pa bo to odkritje skupina raziskovalcev pod vodstvom dr. Million Mulugeta raziskovala naprej. ''Trenutno smo v zgodnji fazi raziskovanja in zagotovo bo trajalo še nekaj let za odkritje zdravila proti plešavosti, a trenutne raziskave so obetavne.'' Predvsem morajo odkriti mehanizem delovanja te snovi na rast dlak: ''Zdi se, da deluje na receptorje stresnega hormona v koži in v okolici lasnega folikla. Zagotovo pa je ta raziskava dokazala, da plešavost ni permanentno stanje in se jo da pozdraviti. Potrebno je le ugotoviti, kateri so mehanizmi, ki sprožijo ponovno rast las.''

V vrsti B so miši pred zdravljenjem s snovjo astressin-B, v vrsti C pa po zdravljenju. V vrsti A je skupina miši, ki je prejela placebo.
V vrsti B so miši pred zdravljenjem s snovjo astressin-B, v vrsti C pa po zdravljenju. V vrsti A je skupina miši, ki je prejela placebo.FOTO: U.C.L.A./VA

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587