Vizita.si
image (28)

Novice

Po napadu najstnika ostal brez dela lobanje

Ni.J.
11. 02. 2011 14.44
14

26-letnega Stevena je s palico napadel 16-letnik, ker naj bi ga prvi grdo pogledal. Steven je utrpel hude poškodbe možganov in lobanje. Kirurgi so mu odstranili polovico čela, nato pa mu glavo rekonstruirali.

26-letni Steven Cloak trenutno okreva po kranioplastični operaciji, med katero so mu kirurgi v lobanjo vstavili ploščico iz titana in na novo oblikovali del lobanje, ki so ga morali zaradi pritiska na možgane odstraniti.

Steven je bil februarja 2010 žrtev napada 16-letnega Jacka Hobbsa. Ta ga je napadel zgolj zato, ker je imel občutek, da ga je Steven grdo pogledal. Poškodbe možganov in lobanje, ki jih je 26-letniku z udarci in brcanjem prizadejal najstnik, so bile tako hude, da je sodnik Phillip Wassal med postopkom ukazal, naj se jih ne kaže porotnikom.

Jack Hobbs je bil v začetku februarja 2011 spoznan za krivega in obsojen na pet let zapora. Kljub temu bo že po 30 mesecih pogojno izpuščen. “Steven je imel veliko srečo, da je preživel napad. Jack se lahko zahvali spletu okoliščin in sreči, da ni obsojen za umor. Alkohol v nobenem primeru ni opravičilo za takšno dejanje,“ je po koncu sojenja povedal Wassall.

Kako so kirurgi rekonstruirali Stevenovo glavo?

Steven je po napadu zaradi številnih brc in udarcev v glavo padel v nezavest, zaradi otekanja možganov pa so mu morali kirurgi takoj odstraniti del lobanje na čelu in ga dati v umetno komo. Ko so se Stevenove poškodbe zacelile in je bilo njegovo stanje stabilno, ga je čakala še rekonstrukcija glave. Med rekonstrukcijo so mu kirurgi v lobanjo vstavili ploščico, s katero so nadomestili že pred tem odstranjeni del lobanje. S ploščico, ki jo lahko naredijo iz bolnikove lastne kosti ali titana, so odpravili defekt v lobanji, ki je bil posledica poškodbe.

Pred operacijo so morali kirurgi najprej dobiti tridimenzionalno sliko poškodovane glave, in sicer s pomočjo CT-slik. Nato so lahko računalniško oblikovali model glave v pravi velikosti in natančno izmerili ter oblikovali velikost defekta. Na podlagi računalniške slike so zatem izdelali šablono, nanjo pritisnili ploščico iz titana in tako naredili protezo, ki so jo pritrdili v lobanjo. Ker tridimenzionalni model vključuje tudi debelost lobanje, so lahko ploščico vstavili in pritrdili z manj vijaki, kot bi jih sicer porabili.

Po kranioplastiki Steven zelo dobro okreva. “Stanje se mu izboljšuje. Srečna sem, da se je vse izšlo, tako kot se je,“ je povedala njegova mama Margaret, ki je ogorčena nad početjem najstnika. “Takšno vedenje je nedopustno, še posebej, če do tega pride brez kakršnega koli vzroka. Steven se ne bo mogel nikoli več ukvarjati z nogometom ali katerim drugim športom ter nikoli ne bo popolnoma okreval.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602