Vizita.si
image (28)

Novice

Po naravni poti shujšala za 127 kg!

Ni.J.
11. 04. 2011 08.13
4

225-kilogramov težka Zelda je na dan zaužila tudi do 15 vrečk čipsa, le stežka pa je prehodila nekaj korakov. V petih letih ji je uspelo shujšati kar za 127 kilogramov, za več kot polovico teže!

47-letna Zelda Haxby je bila tako debela, da ji je bilo nerodno že zapustiti hišo, saj se je bala posmehovanja in zgražanja mimoidočih. S težavo je hodila, vsakdanja opravila, kot so pospravljanje, likanje in nakupovanje, so ji predstavljala neizmeren napor.

Vendar ji je za tem, ko je bila pred petimi leti hospitalizirana, uspelo obrniti življenje na boljše, predvsem zaradi otrok, 19-letnega Liama in 15-letnega Jamesa. Letos je bila okronana z nazivom "Slimming World's Gratest Loser 2011", saj ji je med hujšanjem uspelo brez operacije shujšati za 127 kilogramov. Če jih je prej tehtala 225, ji tako danes kazalec na tehtnici pokaže le še 98, konfekcijsko številko pa je s 36 zmanjšala na 14–16.

Ko sem bila v bolnišnici, je bil to moj zadnji vlak. Jezna sem bila, ker me ni bilo ob sinovih, in zavedla sem se, da ju morda ne bom nikoli več videla, če ne bom izkoristila priložnosti in shujšala,“ pravi Zelda. “Ponudili so mi tablete in obvod želodca, vendar sem se bala tveganj in stranskih učinkov, zato sem se odločila, da bom poskusila shujšati sama.“ Hotela je biti spet stara Zelda, takšna, kakršna je bila, preden se je zredila.

Bila sem v najlepših letih in nisem imela nič od življenja. Nisem mogla hoditi, stati, sramovala sem se svojega videza, zato nisem zapustila hiše, če mi je res ni bilo treba. Ljudje so se mi posmehovali, kričali za menoj in me zmerjali,“ se spominja. A sedaj se počuti bolje, veliko bolj zdravo in zadovoljno, kljub temu v omari še vedno hrani eno od oblek, ki jih je nosila v času največje debelosti. “Za spomin in opomin na to, kakšna sem bila in kakšna ne smem več postati,“ pravi.

Ko sem bila najstnica, mi je teža precej nihala. Od nekdaj sem bila močnejša in nosila sem konfekcijsko številko 16, vendar mi že takrat ni uspelo shujšati,“ razlaga. “Po porodu mi je začela teža hitro naraščati. Bila sem doma, cele dneve sem samo jedla, moja največja šibkost pa je postal čips. Zaužila sem tudi po 15 vrečk na dan.“

Kot pravi, je večkrat poskusila shujšati. “Kupovala sem knjige o dietah, videokasete z vodeno vadbo … Nekaj mi je celo uspelo shujšati, a sem izgubljene kilograme hitro pridobila in jim še kakšnega dodala.“

Zeldi je misliti dala prijateljičina poroka septembra 2007. V enem letu, do poroke, je shujšala za 76 kilogramov. “Ko mi je prijateljica Chantelle povedala, da se bo septembra poročila, sem se odločila, da bom na njeni poroki vitkejša. Zelo bi me bolelo, če se ne bi mogla udeležiti poroke, če mi ne bi uspelo shujšati, pa bi se zgodilo ravno to.

Chantelle je bila članica shujševalnega združenja Slimming World in je pri Zeldi nekega dne nalašč pustila publikacijo združenja. “V publikaciji sem prebrala neko zgodbo in se prepoznala v njej. Takoj zatem sem poklicala Chantelle in jo vprašala, kako naj se vključim v skupino.“ Zelda je bila takrat prestrašena. “Tresla sem se v avtomobilu, bala sem se tehtanja. Vendar je svetovalka prišla do mojega avtomobila, se mi predstavila in mi zagotovila, da se mi ne bo treba stehtati pred vsemi. Takoj sem začutila olajšanje,“ pravi Zelda.

Tako se je vključila v program in v petih letih shujšala na 98 kilogramov. “Pred tem sem lahko hodila le v restavracije, v katerih so imeli dovolj močne stole, da so zdržali mojo težo, danes pa mi o tem sploh ni treba razmišljati. Po stopnicah hodim brez kakršnih koli težav, počutim se odlično, še bolje pa je, da sta sinova ponosna name. Ves čas hujšanja sta mi zagotavljala strašansko podporo.

Zeldin naslednji cilj je začeti ponovno plavati, kar je prej oboževala. “Začela sem si že ogledovati kopalke v trgovinah. Komaj čakam, da si jih kupim. Komaj verjamem, da mi je uspelo. Če bi mi pred petimi leti kdo povedal, da bom danes za 127 kilogramov lažja, mu ne bi nikoli verjela!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587