Vizita.si
image (28)

Novice

Po obroku se ji trebuh napihne, da je videti kot nosečnica

K.B.
04. 08. 2011 09.42
9

23-letna Kerri Dowdswell je povsem vitko dekle in brez težav nosi kavbojke velikosti 38 … A vse dokler ne poje kosila. Takrat se ji trebuh tako napihne, da številni mislijo, da je noseča.

Kerri Dowdswell iz mesta Cannock v Staffordshiru trpi zaradi izjemno nenavadnega stanja. Ko se naje, se namreč njen trebuh tako napihne, da številni mislijo, da je noseča. A kljub temu, da si zdravniki želijo njeno stanje že nekaj let razjasniti, do sedaj še niso našli pravih odgovorov na številna Kerrijina vprašanja. A ker napihnjenost nekaj ur po obroku uplahni in ne ogroža njenega zdravja, so ji svetovali, naj se nauči živeti s tem stanjem. Vsekakor to ni lahka naloga. ''Številni me sprašujejo, kdaj imam rok in nato jim moram pojasnjevati, da nisem noseča in da je to le posledica kosila. In ko gremo s prijatelji ven in si oni pred tem privoščijo večerjo, jo jaz preskočim, saj ne želim v nočnem klubu biti videti kot nosečnica." Niso pa neprijetna le vprašanja ljudi, ampak tudi to, da mora nenehno nositi ohlapna oblačila. ''Sprva sem nosila ohlapna oblačila, sedaj pa sem se sprijaznila s stanjem in si kupila nosečniška oblačila z elastičnim pasom, saj me vse drugo žuli.''

Prvič se je Kerri s tem nenavadnim stanjem srečala, ko je prišla v puberteto, a z leti je bilo vse hujše. Sprva so zdravniki mislili, da ima reakcijo na gluten in ji sestavili jedilnik brez žitaric, a ni bilo boljše. Nato so jo testirali za alergijo in intoleranco na različno hrano, a testi niso razkrili posebnosti. Tudi preiskave za sindrom razdraženega črevesja so bile negativne. ''Zelo je neprijetno. Trudim se, da redno vadim, da se zdravo prehranjujem, a nič ne pomaga. Najprej sem bila prepričana, da se napihnem zaradi hrane, zato sem iz prehrane začela izločati določena živila in opazovati spremembe.'' Več kot leto dni je bila veganka in se izogibala rdečemu mesu, pšenici in mlečnim izdelkom. A nič ni pomagalo. ''Na koncu, ko sem videla, da nič ne pomaga, sem se pač odločila, da bom vsaj uživala v hrani. Naučila sem se živeti s tem stanjem in trudim se, da bi v njem našla pozitivno stran. Tako se s prijatelji hecamo, da sem noseča s hrano.''

Napihnjenost in kako si pomagati

Čeprav je Kerrijino stanje nepojasnjeno in skrajno, se številni ljudje srečujejo z napihnjenostjo po obroku. Ta je namreč posledica tega, da hrana ni bila pravilno prebavljena. Povzročajo pa jo še chronova bolezen, preveč ali premalo tekočine, mastna hrana, občutljivost na laktozo ali fruktozo ali alergije na hrano. Drugi vzroki so lahko še menstruacija, sindrom razdraženega črevesja, celiakija in rak.

Sicer si lahko proti napihnjenosti pomagate z redno vadbo, pitjem zeliščnih čajev ali uživanjem ekstra deviškega olivnega olja, ki spodbuja delovanje prebave.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587