Vizita.si
tehtanje

Novice

Po porodu začela drastično hirati

E. D.
05. 07. 2010 14.47
0

Britanska televizijska voditeljica Kirsty Gallacher je po rojstvu sina živela pravljično življenje, polno zadovoljstva in sreče. Potem pa se je čez noč vse obrnilo na glavo. Lasje so ji izpadali, vse jo je bolelo, iz dneva v dan je bila bolj shirana.

Po nosečnosti, ki je bila polna slabosti in slabega počutja, je porod potekal kot po maslu, pripoveduje 34-letna britanska televizijska voditeljica Kirsty Gallacher. In tudi prvi tedni po rojstvu sinčka Oscarja so bili pravljični – pri navajanju na materinstvo in vse obveznosti ter odgovornosti, ki pridejo z njim, je mladi mamici pomagal zaročenec, priznani britanski igralec ragbija Paul Sampson, na pomoč pa so ji priskočili tudi starši. Zato se je ambiciozna voditeljica že nekaj tednov po porodu vrnila na male ekrane in uspešno krmarila med kariero in materinstvom. Tudi predporodno postavo je kmalu dobila nazaj. Še več, kmalu je bila celo bolj vitka kot pred nosečnostjo, a je hitro hujšanje pač pripisovala številnim opravkom, po katerih je sem ter tja tekala ves dan, ter dojenju.

A ko je nekega dne na vzglavniku opazila velik šop las, je prvič pomislila, da je z njo nekaj narobe. ''Ko sem zagledala lase na blazini, sem bila na smrt prestrašena in zgrožena. Sprva sem mislila, da je izpadanje las pač posledica drastičnega padca ravni hormonov po porodu in sem bila na izgubo las celo pripravljena, a ko sem jih na vzglavniku zagledala tako veliko, sem pomislila, da je morda kaj drugega narobe z mano,'' se spominja Kirsty. ''Potem pa je bilo tu še drastično hujšanje. Moja običajna teža je bila vedno nekje približno 54 kilogramov, zdaj pa je tehtnica kazala krepko pod 50 kilogramov. Bila sem vedno bolj shirana in vedno slabše sem se počutila. Vse telo me je bolelo. Celo sklepi so me začeli tako peči in boleti, da sem se komaj premikala in normalno opravljala stvari. Ko sem previjala Oscarja, so me kolena tako skelela in bolela, da sem se komaj obdržala pokonci. Takrat sem se odločila, da je čas za obisk zdravnika.''

Preiskave so pokazale, da je za njene težave krivo prekomerno delovanje ščitnice.
Preiskave so pokazale, da je za njene težave krivo prekomerno delovanje ščitnice.FOTO: iStockphoto

Kirstyjin zdravnik je sklepal, da je mlada mamica slabokrvna, kar po porodu ni nič redkega, zato jo je poslal na preiskave krvi. Te pa so njegove domneve ovrgle, kajti pokazalo se je, da so Kirstyjine težave veliko hujše, kot je bilo videti na prvi pogled. Simpatična voditeljica je namreč imela težave s prekomernim delovanjem ščitnice – s tako imenovanim hipertiroidizmom ali hipertirozo, ki se običajno kaže z naslednjimi simptomi:

– hujšanje, čeprav ima oseba povečan apetit in uživa celo večje količine hrane kot sicer;

– pospešen srčni utrip;

– prekomerno znojenje ter vlažna in vroča koža;

– tresenje oziroma drhtenje rok;

– pogostejše odvajanje blata;

– zaradi čezmernega delovanja se lahko ščitnica vidno poveča in na vratu lahko nastane golša;

– tesnobnost;

– nespečnost;

– mišična oslabelost;

– pri ženskah tudi neredne menstruacije.

''Čeprav se mi lahko v naslednji nosečnosti stanje ponovi, se ne bojim znova zanostiti. Nekega dne si namreč nadvse želim imeti še deklico,'' pravi Kirsty.
''Čeprav se mi lahko v naslednji nosečnosti stanje ponovi, se ne bojim znova zanostiti. Nekega dne si namreč nadvse želim imeti še deklico,'' pravi Kirsty. FOTO: iStockphoto

Če ostane stanje neopaženo in nezdravljeno, je lahko za bolnika zelo nevarno, sicer pa se da z ustreznimi zdravili to motnjo delovanja ščitnice nadzorovati. A mlade Kirsty niso nameravali zdraviti z zdravili, ki so za tovrstne motnje na voljo. Zdravniki so namreč ugotovili, da gre zgolj za začasen pojav, ki je posledica nedavne nosečnosti in poroda, ki bo v približno osmih mesecih sam od sebe izzvenel. Kljub temu so – iz previdnosti – Kirsty napotili še na dodatno preiskavo z radioaktivnim jodom, da so izključili kakšno resnejše stanje, na primer rakavo obolenje. Izvidi preiskav so bili dobri in čeprav je bila novica, da s Kirsty ni nič hujšega, razveseljiva, jo je vest, da zaradi radioaktivnega joda v telesu 24 ur ne sme v sinovo bližino, močno vrgla s tira. ''Bilo je, kot bi takrat vse prišlo za mano. Ker nisem smela pestovati sina, sem bila vsa obupana in paranoična. Vse skupaj me je še toliko bolj presenetilo, ker pred preiskavo nisem vedela, da bom še naslednjih 24 ur radioaktivna.''

A za Kirsty se je k sreči vse dobro končalo, saj je pridno upoštevala navodila zdravnika. Izogibala se je vsem telesnim naporom in stresom, pri skrbi za sina so ji še toliko bolj pomagali starši in zaročenec. Vsaka dva tedna so ji kontrolirali raven ščitničnih hormono v krvi in bili priravljeni na nadaljne ukrepe, če bi se ji stanje poslabšalo. Tako se je v nekaj mesecih njeno stanje spet normaliziralo in težave s ščitnico so res izzvenele. Kmalu se je spet vrnila v službo, lasje ji niso več izpadali in tudi teže ni več drastično izgubljala. ''Čeprav se mi lahko v naslednji nosečnosti stanje ponovi, se ne bojim znova zanositi. Nekega dne si namreč nadvse želim imeti še deklico,'' pogumno in optimistično pove mlada voditeljica.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587