Vizita.si
Ali Timothyjeva čudežna ozdravitev pomeni, da smo korak bližje zdravilu za okužene z virusom HIV?

Novice

Po presaditvi kostnega mozga premagal okužbo s HIV

E. D.
15. 12. 2010 15.23
0

Berlinski raziskovalci upajo, da so korak bliže zdravilu, ki bo pozdravilo okužbo z virusom HIV. Ko so namreč Timothyju, ki je poleg tega, da je bil okužen z virusom HIV, bolehal še za levkemijo, presadili kostni mozeg, je čudežno izginila tudi nevarna okužba.

Ali Timothyjeva čudežna ozdravitev pomeni, da smo korak bližje zdravilu za okužene z virusom HIV?
Ali Timothyjeva čudežna ozdravitev pomeni, da smo korak bližje zdravilu za okužene z virusom HIV?FOTO: iStockphoto
44-letni Timothy Ray Brown se je pred 15 leti okužil z virusom HIV, potem pa je enajst let pozneje zbolel še za akutno mieloično levkemijo, kjer gre za rakave spremembe belih krvnih celic kostnega mozga, ki telo sicer varujejo pred okužbami in tumorji. Edino upanje zanj je bila presaditev kostnega mozga. Kmalu so našli primernega darovalca, ki pa je bolehal za redko gensko boleznijo – njegove krvne celice so bile imune na okužbo z virusom HIV. S to redko gensko posebnostjo v severni in zahodni Evropi živi samo odstotek ljudi in prav Timothyjev darovalec je bil med njimi. Pred samo presaditvijo je 44-letnik prestal agresivno kemoterapijo in obsevanje, s katerima so popolnoma uničili njegov lastni, sicer že tako oslabljen imunski sistem. Prva presaditev je sicer uspela, a le trinajst mesecev pozneje se je levkemija vrnila in Timothy je moral na novo presaditev kostnega mozga, ki ga je dobil od istega darovalca.

Vmes je nehal jemati zdravila za okužbo z virusom HIV, moral pa je jemati zdravila, ki so preprečila, da bi njegov organizem zavrnil darovani kostni mozeg. A tri leta jemanja imunosupresivov in dejstvo, da so mu morali pred presaditvijo kostnega mozga popolnoma ubiti njegov lastni imunski sistem, so možakarju pustila nevrološke posledice. Nekaj časa je imel težave s spominom in za krajši čas je delno oslepel, še vedno pa hodi na fizioterapije, da si povrne koordinacijo, in na govorne terapije, kajti ima tudi težave z govorjenjem. A okužbe z virusom HIV se je vendarle skorajda po čudežu popolnoma rešil in o svojem edinstvenem primeru spregovoril na nemški časopis Stern.

krvne preiskave
krvne preiskave FOTO: iStockphoto

Medtem ko se berlinski raziskovalci, kjer so Timothyja ozdravili, navdušujejo in upajo, da so s tem odkritjem korak bliže zdravilu, ki bo pozdravilo okužbo z virusom HIV, pa so spet drugi skeptični. Pravijo namreč, da je ubijanje imunskega sistema posameznika pred samo transplantacijo kostnega mozga daleč preveč tvegan postopek, da bi ga izvajali na okuženih s HIV, po drugi strani pa na svetu živi le peščica ljudi, ki imajo omenjeno gensko napako, zaradi katere so imuni na to nevarno okužbo. ''Tudi če pacient preživi presaditev, lahko sledijo številni zapleti, ki bolniku močno otežijo življenje,'' pojasnjuje dr. Michael Saag z univerze v Birminghamu v Alabami, kajti telo lahko začne napadati nove matične celice oziroma darovalčev kostni mozeg. ''Sicer pa dandanes ljudje, ki so okuženi z virusom HIV živijo veliko dlje kot nekoč. Nekdo, ki se okuži na primer pri 25 letih, lahko ob ustreznem zdravljenju dočaka 80, 85,  celo 90 let.'' Tako – vsaj za zdaj – 44-letni Nemec ameriškega porekla ostaja edini na svetu, ki je premagal okužbo z virusom HIV.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587