Vizita.si
Porod Katy Hayes je potekal popolnoma normalno.

Novice

Po tretjem porodu ostala brez vseh okončin!

Ni.J.
17. 05. 2010 10.24
3

Katy Hayes se je odločila, da bo tretjega otroka rodila doma, saj je želela, da bo porod nekaj posebnega. No, in res je bil, saj se je le nekaj dni po porodu zbudila v bolnišnici in brez vseh štirih okončin.

Porod Katy Hayes je potekal popolnoma normalno.
Porod Katy Hayes je potekal popolnoma normalno.FOTO: Facebook

41-letna Katy Hayes se še danes bori za življenje. Mesojeda bakterija, s katero se je okužila med porodom v domači sobi, pa je že povzročila, da je mati treh otrok ostala brez vseh štirih okončin.

Med porodom je vse potekalo tako, kot je moralo,“ pravi Al Hayes, Katyjin mož. “Po porodu so se ji rane nekoliko vnele, vendar smo mislili, da je to običajno.“ Alu se namreč še sanjalo ni, da bo le nekaj tednov kasneje podpisoval zdravniške papirje in dovoljenje, naj zdravniki ženi amputirajo vse štiri ude. “To je bil najhujši dan v mojem življenju,“ pravi. “Toda Katy ve, zakaj sem to storil. To je bila namreč edina možnost, da sem ji lahko rešil življenje.

Od popolnoma zdrave ženske do mamice brez udov

Pred zapletom je bila Katy popolnoma zdrava. Še pred porodom je tekla mali maraton in petkrat tedensko vadila jogo, toda po porodu so se stvari zapletle. Le štiri dni po porodu je Al ženo odpeljal v bolnišnico, saj je njena bolečina v trebuhu postajala vedno močnejša. Zdravniki so ugotovili, da se je okužila s streptokokom. Večinoma se tovrstne okužbe zaključijo z okužbo kože, bolniki pa ozdravijo z antibiotiki, toda bakterija, s katero se je okužila Katy, je bila veliko nevarnejša.

Imela je preluknjane vse vene in arterije v telesu, zato so ji odpovedali skoraj vsi organi – pljuča, ledvice in jetra,“ se spominja Al. “Koža se ji je začela luščiti in praktično odpadati z nje. Zdravniki so mi rekli, da ima manj kot pet odstotkov možnosti, da preživi.“ Toda Al je bil odločen, da prepriča zdravnike, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da rešijo njegovo ženo. “Nisem mogel kar sedeti in gledati, kako njeno življenje ugaša. Nikoli si ne bi odpustil, če bi vedel, da bi se dalo kaj storiti in tega nisem storil,“ pravi.

Al je dva tedna po ženini hospitalizaciji podpisal papirje, da dovoli amputacijo ženinih udov. “Upam, da ljudje vedo, zakaj sem to storil. Upam, da mi bo Katy oprostila in upam, da si bom kdaj lahko odpustil to.“ Katy, ki je sedaj že toliko pri močeh, da lahko govori, pa pravi, da je srečna, da je živa. “To, da sem danes živa, je pravi čudež. Hvaležna sem mu, res hvaležna … Če mi ne bi odrezali udov, ne bi nikoli več videla moža in nikoli ne bi mogla videti, kako moji otroci odraščajo.“

Po mnenju dr. Williama Schaffnerja je vrsta streptokokne okužbe, s katero se je spopadala Katy, danes izjemno redka. “Struktura streptokokov se je zelo spremenila. Tovrstne okužbe so bile pogostejše pred leti, danes pa jih zabeležimo izjemno malo,“ pravi. “Kljub temu pa občasno dobimo bolnika, okuženega z bakterijo streptokok iz skupine A, ki povzroči zelo hude zaplete.“ Prav zaradi resnosti okužbe pa dodaja, da je amputacija udov pri taki okužbi zelo pogosta, saj je to eden najboljših načinov preprečevanja širjenja okužbe. Kljub vsemu pa Schaffner pravi, da se nikoli ne bo izvedelo, ali je za okužbo Katy kriv porod doma ali ne.

Prihodnosti se veseli

Katy se danes veseli prihodnosti. K sreči so ji ude amputirali dovolj zgodaj, da so njeni štrclji dovolj dolgi, da bo lahko nosila proteze. Preselili so jo v drugo bolnišnico, kjer ji trenutno zdravijo poškodbe, vzporedno pa vsakodnevno obiskuje psihoterapevta.

Katy je izjemna ženska,“ pravi Al. “Sodelovala je pri ustvarjanju risank o Ninja želvah, prehodila Alpe in 17 let delala kot maserka. Vem, da jo je amputacija potrla, vendar pa sem prepričan, da je bilo vredno. Pomembno je, da je živa in prepričan sem, da si bo popolnoma opomogla in znova zaživela. Težko mi je, ker vem, da je žena brez vseh štirih udov, vendar mislim, da nisem imel druge možnosti. Storil sem pač to, kar bi vsakdo storil za svojo ljubljeno osebo. Rešil sem ji življenje.

Sicer pa je ta okužba izjemno redka. Več o argumentih za in proti porodu na domu in o tveganjih, pa si preberite na spletni strani Bibaleze.si.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587