Vizita.si
Povešene prsi

Novice

Po ugrizu pajka ostala brez dojke

Ni.J.
25. 05. 2010 10.46
0

Victoria je na dojki najprej opazila tri rdeče lise. Te so sčasoma postajale vse večje, dojka pa ji je enem tednu otekla, počrnela in začela smrdeti. Ko je prišla v bolnišnico je bilo že tako hudo, da so ji jo morali odstraniti.

Rak dojke
Rak dojke FOTO: iStockphoto

Do trenutka, ko je Victoria Franklin poklicala svojo sestro dvojčico, naj jo odpelje v bolnišnico v Atlanti, je njena dojka že postala popolnoma črna in močno otekla. "Njena dojka je bila trikrat večja od druge, črna kakor oglje in močno smrdeča," pravi 51-letna Valerie Dapaa, ki je svojo sestro v napol nezavestnem stanju pripeljala v bolnišnico, kjer so ji morali zaradi napada gangrene odstraniti dojko. "Temu pravijo tudi 'vonj smrti'," še pravi in dodaja, da zdravniki najprej sploh niso vedeli, ali jo bodo lahko rešili, saj je Victoria sladkorni bolnik, njen krvni sladkor pa je zrasel na 700.

Zdravniki so Victorii povedali, da jo je ugriznil rjavi pajek samotar (Loxosceles reclusa), strupeni pajek, ki živi večinoma v južnem delu ZDA in katerega ugriz lahko povzroči obsežno nekrozo tkiva v območju ugriza. "Sploh se ne spominjam, da bi me kar koli ugriznilo," pravi Victoria, kar je tudi ena od značilnosti ugriza teh pajkov, saj osebe velikokrat ne vedo, da se je kaj zgodilo.

Po operaciji je zapadla v diabetično komo in bila kar 11 dni priklopljena na respirator. Trenutno obiskuje fizioterapije, kjer pridobiva na moči in čaka na rekonstrukcijsko operacijo dojke. "Mislim, da mi gre kar dobro," pravi 51-letnica. "Težko je, ker sem bila dolgo neodvisna in kar strese me, ko pomislim, da sem skoraj umrla zaradi pajkovega ugriza."

Victorijino stanje se imenuje nekrotični arahnidizem, pri katerem pride do odmrlosti tkiva zaradi sistemske zastrupitve s pajkovim ugrizom. Bolniki, ki so se že soočili s tem, pravijo, da se na mestu ugriza najprej pojavi nenavadna srbečica, ki ji sledi bolečina, po 24 do 48 urah pa mesto ugriza postane črno in nato odmre.

"Gre za nadležnega pajka manjše rasti, ki lahko uniči kožo, povzroči razjedo in močno okužbo. V nekaterih primerih pa lahko pripelje celo do izjemnih zapletov," razlaga farmacevt in toksikolog dr. Marcel Casavant. "Ljudje so zaradi ugriza že izgubili roko, vendar pa je to lahko posledica tud 20 do 30 drugih stvari." Kar v 60 odstotkih postavljenih diagnoz ugrizov pajka naj bi bilo namreč napačno postavljenih. "To je posledica nestrokovnosti zdravnikov in velikokrat se je že zgodilo, da so ljudje umrli, ker so jih zdravniki zdravili zaradi ugriza pajka in ne zaradi dejanskega vzroka," dodaja strokovnjak za arahnidizem Rod Crawford. Rjavi pajek samotar naj bi bil namreč izjemno boječ in piči le, če je močno ogrožen.

Okužbe najpogosteje povzroči MRSA

"Obstaja veliko nevarnejših infekcij, ki jih ne povzročijo ti pajki. Zdravniki tovrstne diagnoze postavljajo celo v predelih, kjer ta pajek ne živi," pravi dr. Davod L. Swanson. "Pri sladkorni bolezni je na primer lahko nevarna že najmanjša okužba," dodaja toksikolog Casavant, ki pravi še, da dvomi, da je Victorijina okužba posledica ugriza pajka.

Do okužb, kakršno je utrpela Victoria, po mnenju Casavanta lahko pride tudi pri presnovnih, endokrinih in avtoimunskih boleznih, še pogosteje pa jih povzroča okužba z bakterijo MRSA. Poleg tega pa strokovnjaki opozarjajo, da bi morali ljudje ne glede na to, kaj je povzročilo okužbo ali razdraženost tkiva, ki se v 24 urah poslabša, takoj k zdravniku.

Vsaka okužba je zaskrbljujoča

"S kožnimi okužbami ne smemo nikoli tvegati," pravi profesor farmacije Paul Doering. "Če torej na koži opazite rdečo liso in se počutite slabotne, morate takoj obiskati zdravnika, pa čeprav dežurnega," še opozarja.

Prav to se je namreč zgodilo Victorii, ki je na dojki imela tri rdečkaste pike, ki so se začele spreminjati v bulice. V roku enega tedna je njena dojka otekla, bolečina pa je bila že tako močna, da ni mogla obleči niti nedrčka.

"Približno sedem dni, preden sem jo pripeljala v bolnišnico, se je začela slabo počutiti," pravi Dapaa. "Cel čas operacije sem sedela pred operacijsko sobo in čakala na konec operacije. Naslednji dan pa sem videla rano … Victorii so se v bistvu videla vsa rebra." Zdravnik ji je namreč odstranil kar 18 kilogramov tkiva – celo dojko in še mišico pod njo.

"Pajki me nikoli niso motili. Šele zdaj sem opazila, kako nevarni so lahko. Resnično si nisem predstavljala, da te tako majhen pajek lahko ubije," pravi Victoria, ki po operaciji še nekaj časa ni mogla premikati roke ali noge. »Sedaj se počasi učim spet hoditi in premikati. Lahko se že tuširam in oblačim, stanje in hoja pa mi še vedno delata težave, čeprav je od operacije minil že več kot mesec." Kljub temu pa ostaja optimistična in v prihodnosti načrtuje selitev k sestri, vsaj dokler ne bo spet lahko sama hodila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587