Vizita.si
image (28)

Novice

Pod lasiščem so ji napihnili 'balon'

Ni.J.
14. 01. 2011 07.24
5

Devetletni deklici, žrtvi hudih opeklin, so zdravniki s pomočjo posebnega balona, ki so ji ga napihnili pod skalpom, pomagali, da so ji znova začeli rasti lasje. Zdaj se je končno lahko vrnila v šolo.

9-letna Sidra Afzal se je lahko končno vrnila normalno v šolo, saj so ji zdravniki pomagali prekriti grozljive opekline na glavi. Ko je bila stara komaj dve leti, se je doma namreč ponesreči polila z vrelo maščobo, njeno telo je bilo v 25 odstotkih opečeno. Lasišče je ostalo brez enega samega lasu, levo stran glave pa so poleg tega prekrivale grozljive brazgotine. Zaradi tega je izgubila kar štiri leta šolanja. Takrat so njenim staršem rekli, da ji ne bodo več nikoli zrasli lasje, vendar pa so zdravniki storili čudež.

Zdravnikom v bolnišnici Morriston v Swanseaju je s posebnim pionirskim postopkom le uspelo prekriti Sidrino lobanjo z lasmi. Pod zdravo kožo na lobanji so ji vsadili prazen balon, ga nato napihnili in zapolnili s posebnim gelom, ki je raztegnil tkivo in lasne mešičke. Balon je bil velik tako kot Sidrina glava, vseboval pa je več kot liter tekočine.

Zatem so kirurgi odmaknili balon ter novo kožo in lasne mešičke nežno potegnili čez poškodovani del lasišča. Pogumni deklici so pred kratkim odstranili še zadnje šive, od zdravnikov pa je dobila dovoljenje, da lahko začne spet obiskovati šolo.

Ko nisem imela las, sem veliko jokala, saj sem hotela biti takšna kot moje prijateljice,“ pravi Sidra. “Zdaj pa imam končno svoje lase, ki jih rada krtačim in pletem v kite.“ Veseli pa se tudi vrnitve v šolo, saj je, kot pravi, zelo pogrešala svoje prijatelje.

Ves čas je težko pričakovala, kdaj bo lahko začela obiskovati šolo, zdaj pa je končno prišel ta trenutek,“ pravi 42-letna Sidrina mama Saba. “Sicer je doma imela zasebnega učitelja in prejemala dobre ocene, a to zanjo ni bilo isto. Je pa bila od nekdaj izjemno pogumna in ni se nikoli pritoževala, tudi ko je bila v hudih bolečinah.“

Sidra, doma iz Južnega Walesa, si v prihodnosti želi postati zdravnica in se ukvarjati z bolniki, ki so prav tako kot ona žrtve opeklin. Za to so jo navdihnili zdravniki, ki so jo zdravili, pravi njena mama.

Zdravnik dr. Bill Dickson iz centra za opekline in plastično kirurgijo v bolnišnici Morriston pravi, da je raztegnjena koža uspešno prekrila plešavost, ki je nastala kot posledica opeklin. “Šlo je za kompleksno operacijo in vesel sem, da je bil uspeh tako velik. Sidra je izjemno vesela deklica in ves čas je bila pripravljena dobro sodelovati z nami, tudi v trenutkih, ko ji je bilo neprijetno.“

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587