Vizita.si
image (28)

Novice

Kaj zloraba metamfetamina naredi telesu?

E. D.
18. 03. 2011 07.40
9

Metamfetamin je omamna substanca, ki lahko povzroči veliko škode umu in telesu. Lahko se injecira, kadi ali vdihuje skozi nos, v vsakem primeru pa je zloraba te močne omamne substance zelo tvegana.

Metamfetamin je čista kristalna spojina in po videzu spominja na led, od tu tudi drugo, ameriško poimenovanje droge 'Ice'. Nekoč se je metamfetamin uporabljal kot zdravilo, in sicer proti bolestni dremavosti ter hiperaktivnosti, in kot pripomoček za hujšanje, a so njegovo rabo že pred časom opustili. Metamfetamin je namreč izredno močna substanca – povzroča omamno vznesenost, ki lahko traja od dveh do 24 ur, odvisno od zaužite količine. A obdobju evforije običajno sledi depresija, poleg tega, da uživalec niha med vznesenostjo in potrtostjo, pa lahko doživlja tudi halucinacije, postane lahko razdražljiv ali celo agresiven, tudi do samega sebe.

Mnogi, ki zlorabljajo metamfetamin, se namreč poškodujejo – nekateri namerno, saj dobijo samomorilske težnje, nekateri pa nenamerno, kajti samopoškodbe so posledica blodenj. Če na primer tisti, ki je pravkar zaužil metamfetamin, halucinira o tisočih pajkih, ki gomazijo po njegovem telesu, jih začne z vso silo praskati s sebe, obramba pred neresnično nevarnostjo pa lahko na obrazu in telesu pusti hude praske in nenazadnje celo brazgotine. Zdravniki poročajo o nemalo takšnih in podobnih primerih, mnogi uživalci pa bodo posledice na svojem telesu nosili vse življenje. Poleg anksioznosti in haluciniranja pa med kratkotrajne učinke zlorabe metamfetamina sodijo še suha usta, vrtoglavica, zamegljen vid, pospešeno dihanje in bitje srca, lahko tudi neenakomeren srčni utrip, razširjene zenice, povišan krvni tlak, povišana telesna temperatura, potenje, tresavica.

Sicer pa ima dolgotrajno uživanje metamfetaminov poleg psihičnih, čustvenih in vedenjih motenj tudi številne druge neželene učinke na kožo in organizem. Mednje sodijo:

- bleda ali močno pordela koža, pogosto tudi akne in kožne razjede;

- izguba apetita in podhranjenost;

- nenavadna utrujenost, oslabelost, slabost;

- motnje srčnega ritma;

- mišični krči, lahko tudi izguba koordinacije in fizični kolaps;

- oslabljen imunski odziv organizma in zato večja dovzetnost na razne infekcije;

- epileptični napadi;

- poškodbe možganov in centralnega živčevja;

- v skrajnem primeru lahko pride tudi do možganskih krvavitve in srčno-žilnega šoka.

Dandanes daleč največje količine metamfetamina izdelujejo v Koreji, kjer je tudi zloraba te substance zelo pogosta, sicer pa jo množično zlorabljajo tudi na Japonskem, Filipinih, Havajih in zahodni obali ZDA.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587