Vizita.si
Dojenček

Novice

Poglejte, kako se dojenček premika v maternici

K.B.
13. 02. 2019 12.24
0

Rojstvo je pravi čudež narave in s sodobno tehnologijo lahko danes celo vidimo, kaj se dogaja v notranjosti nosečniškega trebuščka. Turški porodničar in ginekolog dr. Ali Ursoy iz porodnišnice v Istanbulu je na svojem Instagram profilu tako objavil posnetek magnetne resonance, ki kaže, kako se otrok premika v maternici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nosečnost vpliva na vse telo nosečnice, kar ženska navadno opazi že zelo kmalu, ko izostane menstruacija. Njene prsi postanejo občutljivejše, bolj napete in polne, saj se pripravljajo na dojenje, pojavi se lahko slabost, kovinski okus v ustih, utrujenost, obilnejši izcedek iz nožnice in nihanje razpoloženja. Velike spremembe pa se med nosečnostjo dogajajo tudi s plodom.

Prvo trimesečje

Prvi trije meseci so najpomembnješi za zdrav razvoj otroka, čeprav je takrat le malo znakov o tem, da se v vas razvija in raste otrok. Ženska prične pridobivati težo, pojavi se lahko jutranja slabost, ki kasneje hitro izgine. Maternica se vzdigne nad medenične kosti, zato jo lahko začutite, srčni utrip je normalen in se bo spremenil šele tik pred porodom.

Nosečnost vpliva na vse telo nosečnice, kar ženska navadno opazi že zelo kmalu, ko izostane menstruacija.
Nosečnost vpliva na vse telo nosečnice, kar ženska navadno opazi že zelo kmalu, ko izostane menstruacija. FOTO: iStock

Kakšne so spremembe pri otroku?

Otrok ima do konca prvega trimesečja že povsem izoblikovano telo, vključno s prsti, petami in ušesi. Čeprav ima še zmeraj zaprte veke, že lahko premika oči. Otrok se že lahko premakne saj se mu mišice že razvijajo.

Drugo trimesečje

Pri ženski od četrtega do konca šestega meseca nosečnosti jutranja slabost popolnoma izgine. Otrok raste in čutite lahko, kako se premika. Ženska ima takrat veliko življenjsko moč, vitalnost, običajno čuti zadovoljstvo. Na teden pridobiva okoli 0,5 kilograma, maternica se dvigne dobrih pet centimetrov nad medenico, občasno se lahko pojavi zaprtje.

Spremembe pri otroku

Otrok že dobro sliši in lahko prepozna vaš glas. Telo se bolj sorazmerno razvija in je bolj v sorazmerju z glavo. Mišice se mu razvijajo, a je še vedno suh. Pljuča se hitro razvijajo.

Zadnje trimesečje

V zadnjih dvanajstih tednih nosečnosti otrok zaradi priprave na porod prične kopičiti maščobo, možgani in pljuča dozorijo in so že sposobni delovati samostojno. Ženska vse težje najde udiben položaj pri spanju. Pregledi pred porodom se v zadnjem mesecu vrstijo tedensko, dojke pričnejo izločati rumenkasto hranilno tekočino - kolostrum. Ženska lahko začuti olajšanje, ko se otrok obrne na glavico in premakne nižje v medenico.

Spremembe pri otroku

Otrok tehta med 2,7 in 3,5 kilogramov in od temena do trtice meri 35 do 38 centimetrov. Glavica se pomakne v medenico na vrh materničnega ustja. Posteljica je dolga 20 do 25 centimetrov in vsebuje 1,1 litra plodovnice. Zaradi delovanja hormonov mamice ima lahko napete prsi.

Porod

Porod se prične, ko se pričnejo kazati naslednji znaki poroda:

- izcedek - izloči se rjavkasto-rdečkast sluzast izcedek, ki je zapiral maternično ustje;

- odtekanje plodovnice - včasih amnionska vrečka poči, še preden se porod začne, in tekočina lahko počasi ali curkoma odteče iz nožnice;

- popadki - prične se mišično krčenje maternice, s čimer se postopoma širi maternično ustje; če so popadki redni, na deset do petnajst minut, se je porod začel.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587