Vizita.si
image (28)

Novice

Poglejte, kako sta videti danes!

S.P.
06. 05. 2013 07.58
2

A'zhari in A'zhiah Jones sta bili po šestih mesecih končno deležni operacije, med katero so uspešno ločili njuni telesi. Kot siamski dvojčici sta bili namreč že vse od rojstva zraščeni v predelu prsnega koša, kar je ogrožalo njuno življenje.

6-mesečni deklici, ki sta bili ob rojstvu zraščeni, pravkar okrevata v bolnišnici Virginia hospital, kjer so ju po dveh zapletenih operacijah končno ločili. A'zhari in A'zhiah Jones sta se namreč rodili kot siamski dvojčici, zaradi česar sta si delili predel prsnega koša, jetra in pa osrčnik – s tekočino napolnjeno vrečko okrog srca in glavnih krvnih žil.

S pomočjo carskega reza sta na svet prijokali 10. oktobra lani, a so jima po življenju že drugi teden stregli številni zdravstveni zapleti, zaradi katerih so morali s posegom odlašati vse do danes. "Eni so začele odpovedovati ledvice, druga pa je utrpela hudo srčno hipertrofijo – zadebelitev srčne mišice, ki lahko privede do srčnega popuščanja. Zato je bilo ukrepanje sicer nujno, a takrat žal še veliko prenevarno," je pojasnil glavni kirurg dr. David Lanning.

Njuno zdravstveno stanje se je izboljšalo šele pred nekaj tedni, ko sta bili končno deležni kar 14-urne operacije, med katero so ju varno ločili. "Vse je bilo odvisno od tega, koliko odvečne kože nam bo uspel priskrbeti balon," dodaja zdravnik. Nekaj mesecev pred tem so morali namreč v predel njunega trebuha vstaviti poseben medicinski nastavek, ki je počasi raztezal njuno kožo, da je bilo te dovolj, da so lahko z njo prekrili oba na novo nastala prsna koša, saj sta ta ločena zavzemala 2-krat večjo površino kot prej, zaradi česar kožnega tkiva najprej ni bilo dovolj.

"Imeli pa sta tudi veliko srečo, da si nista delili še nekaterih ključnih organov in kosti, ki jih kirurško ne bi mogli nadomestiti. Zadnje operacije se je lotilo kar 40 strokovnjakov, kar priča o tem, da je bil primer res zapleten. Žal moramo priznati, da smo zaradi redkosti situacije morali igrati bolj na srečo ter občutek, saj znanja in izkušenj preprosto nismo imeli," je še priznal strokovnjak. "A je pomembno le to, da sta zdaj živi in zdravi." Deklici sta sicer še vedno na intenzivni negi, vendar pa naj ne bi bili več v smrtni nevarnosti, za kar bosta ljubeča starša zdravniškemu osebju vedno hvaležna. "Dolgujeva jim svoje življenje. To je bilo zares težko potovanje, a sva presrečna, da smo varno prispeli na cilj. Komaj čakava, da vidiva, v kaj bosta odrasla najina majhna medicinska čudeža."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602