Vizita.si
image (28)

Novice

Poglejte, kakšno gorje lahko povzroči klop!

L.E.
01. 04. 2016 08.20
1

Kirsty se je igrala na vrtu pred hišo, ko jo je ugriznil klop. Stara je bila 12 let. Od takrat njeno življenje ni več bilo isto. Od paralize obraza do epileptičnih napadov in kronične bolečine. Še danes zdravniki ne vedo natančno, kako ji pomagati.

 

Zadnjih sedem let danes 23-letno Kirsty Keep zdravijo s kemoterapijo in steroidi. Odkar jo je ugriznil klop, ima namreč najrazličnejše zdravstvene težave. In pred sedmimi leti so ji diagnozirali lupus. To je avtoimunska bolezen, ki prizadene celotno telo - od celic do kože, sklepov in celo ledvic in pljuč. Bolnik hujša, nima apetita, je vedno utrujen. 

Komaj 23 let stara Kirsty namreč ne študira in ne sanja, kaj bo počela v življenju. Večino časa preleži v postelji. Razen - ko mora k zdravniku. In že to jo izmuči. Poleg kronične utrujenosti ima še kronične bolečine. Ima pa občasno tudi težave z dihanjem, zato so jo zdravniki že morali za nekaj časa spraviti celo v umetno komo.

Ko je bila stara 12 let in jo je ugriznil klop, se je vse začelo z rdečim madežem, velikim kot njena dlan. Diagnoza je bila borelioza ali lymska bolezen. Povzroča jo bakterija. Za razliko od klopnega meningitisa je ne moremo preprečiti s cepljenjem. Zanimivo je, da nas lahko en klop naenkrat okuži z obema boleznima. Dlje časa kot je prisesan, večja je nevarnost. Zato se je treba pred odhodom v naravo zaščititi. Potem pa se še dobro pregledati, ko se vrnemo, da ga lahko čimprej odstranimo. Če se pojavi rdeč madež, je treba obvezno k zdravniku. Četudi rdečina po navadi sama izgine, to ne pomeni ozdravitve. Čez nekaj tednov lahko sledijo naslednji simptomi - kar se je zgodilo tudi Kirsty. 

Če bolnik pride k zdravniku pravočasno, ga ta lahko pozdravi z antibiotiki. Če ne pride, se lahko pojavijo vnetja srčne mišice ali živčnega sistema, paralize, težave s kožo. Včasih pa se to zgodi tudi pri tistih, ki so se, tako kot mlada Angležinja, zdravili. To se imenuje post-lymski sindrom. Pojavljajo se tudi bolečine, glavoboli, motnje spanja, depresija ...

Pri Kirsty so bili prepričani, da je prišlo tudi do razvoja lupusa. a je sedaj specialist posumil, da ima morda drugo genetsko motnjo, ki povzroča težave s kožo in kostmi. V tem primeru bi zadnjih sedem let potrebovala fizioterapijo in ne kemoterapije in steroidov. "Nisem mogla verjeti," pripoveduje mati Theresa Keep. "Kirsty je prenašala kemoterapijo, steroide, torej vrsto škodljivih snovi in jih morda sploh ni potrebovala. Morala bi imeti fizioterapijo, a tega zadnjih sedem let ni imela niti enkrat. In toliko sem prebrala o lupusu v zadnjih letih, sedaj pa moram začeti vse od začetka. Jezna sem."

Še več. Drugi specialist sumi, da ima sindrom posturalne tahikardije, ko se srčni utrip nenormalno zviša, potem ko vstanemo. "Vse skupaj je šok," pravi sama Kirsty. "Ne vem, kaj naj verjamem. Je genetska motnja ali nek sindrom?" Ve edino, da je celo svojo mladost preležala v postelji. Težko je, ko si tako mlad in nimaš energije za nič od tega, kar počnejo tvoji vrstniki. Zdravniki pa ne vedo, kako pomagati.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587