Vizita.si
Raziskava je pokazala, da je kar 45,2 odstotka učiteljev in 32,3 odstotka strokovnih delavk v vrtcih pod močnim stresom, desetina učiteljev pa doživlja visoko izgorelost.

Duševno zdravje

Poleg učencev tudi polovica učiteljev pod stresom

STA, B.J.
18. 06. 2009 10.25
0

Raziskava je pokazala, da je kar 45,2 odstotka učiteljev in 32,3 odstotka strokovnih delavk v vrtcih pod močnim stresom, desetina učiteljev pa doživlja visoko izgorelost. Za 62,3 odstotka učiteljev je najbolj stresno nesramno vedenje učencev, za 60,5 odstotka strokovnih delavk pa prevelika skupina otrok.

Raziskava je pokazala, da je kar 45,2 odstotka učiteljev in 32,3 odstotka strokovnih delavk v vrtcih pod močnim stresom, desetina učiteljev pa doživlja visoko izgorelost.
Raziskava je pokazala, da je kar 45,2 odstotka učiteljev in 32,3 odstotka strokovnih delavk v vrtcih pod močnim stresom, desetina učiteljev pa doživlja visoko izgorelost. FOTO: iStockphoto

Del raziskave je bil namenjen tudi vprašanju trpinčenja oz. mobinga. Največjemu številu učiteljev (10,1 odstotka) povzročajo trpljenje učenci z namernim povzročanjem različnih neprijetnosti. 7,6 odstotka učiteljev pa trpi zaradi ignoriranja, ko učitelj nagovori učenca, kaže raziskava. 6,1 odstotka učiteljev, vključenih v raziskavo, je bilo vsaj enkrat letno žrtev fizičnega nasilja.

Vir trpinčenja so tudi starši

Po podatkih raziskave so za učitelje lahko vir trpinčenja tudi starši. 2,5 odstotka učiteljem predstavlja trpinčenje izsiljevanje staršev za boljšo oceno otroka. Poleg otrok in staršev povzročajo trpinčenje tudi sodelavci z ingnoriranjem (2,9 odstotka) in širjenjem neresničnih govoric (1,7 odstotka). Podatki kažejo, da je relativno majhno število učiteljev žrtev mobinga s strani vodstva šole. Izstopa vedenje, ki se odraža kot ignoriranje, kar je za en odstotek učiteljev dejavnik trpinčenja.

Pri 8,7 odstotka strokovnih delavk v vrtcih predstavljajo vir trpinčenja starši z izsiljevanjem za različne privilegije njihovih otrok, 3,2 odstotka strokovnih delavk je žrtev namernega povzročanja različnih neprijetnosti s strani sodelavk. Vodstvo povzroča trpljenje 3,8 odstotka strokovnih delavk z verbalnimi grožnjami in pritiski.

Sviz je raziskavo izvedel lani med strokovnimi delavci v vrtcih in šolah na reprezentativnem vzorcu šol in vrtcev. Na anketo se je odzvalo 45 odstotkov oz. 900 učiteljev in 41 odstotka oz. 776 vzgojiteljev iz vrtcev.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587