Vizita.si
image (28)

Novice

Odžagano roko mu je prišil bivši profesionalni nogometaš

Ni.J.
23. 03. 2011 15.55
2

33-letni gradbenik si je s krožno žago ponesreči amputiral polovico dlani. Nazaj mu jo je prišil bivši italijanski profesionalni nogometaš, ki se je po koncu nogometne kariere odločil, da bo postal kirurg.

33-letni Harry Wones iz Suffolka si je med opravljanjem gradbenih del ponesreči odrezal polovico dlani. Krožna žaga mu je prerezala meso, mišice, kite in kosti, dlan pa se je telesa držala le še s paščkom kože ob palcu. Harryja, ki je takoj padel v šok, so s helikopterjem prepeljali v norfolško bolnišnico, kjer ga je čakala takojšnja operacija. 10-urni izjemno zahteven poseg je vodil kirurg Andrea Figus, ki je bil pred začetkom kirurške kariere profesionalni nogometaš in je igral za italijansko ligo Serie A, in sicer pri Cagliariju.

Kirurgi niso opravili le odličnega dela, temveč so presegli vsa moja pričakovanja. Še posebej sem za njegovo delo hvaležen dr. Figusu,“ je povedal Wones. “Prav neverjetno je, česa vse so sposobni kirurgi.“ Ko je Wones prispel v bolnišnico, mu je ekipa kirurgov najprej iz noge odstranila veno, da so iz nje rekonstruirali arterije, ki potekajo v dlani. Tako so lahko vzpostavili ponoven pretok krvi v prstih.

Krožno žago praktično uporabljam vsak dan. Za trenutek sem izgubil koncentracijo in ponesreči roko položil na rezilo,“ se nesreče spominja Wones. “Spominjam se, da sem zakričal na ves glas. Prijatelj, ki je bil z menoj, je takoj stekel po soseda, ki je bil k sreči upokojeni zdravnik. V roki me je žgalo, zato sem vedel, da je poškodba huda.“ Wonesova dlan je bila pol amputirana in je visela tik ob palcu. “Ves čas sem bil pri zavesti, a se ne spominjam prihoda v bolnišnico,“ pravi. “Čakalo me je deset ur operacije, saj sem imel prežagano vse – meso, kite, vezi, vene in živčevje.“ Wonesa je zatem čakala še ena kompleksna in tehnično zelo zahtevna operacija prsta, trenutno pa dvakrat tedensko obiskuje fizioterapevta.

Dr. Figus pravi, da je imel Harry neizmerno srečo, da ima še vedno svojo roko in prste. “Operacija je potekala brez vsakršnih zapletov. Najprej smo namestili kosti, nato še kite in krvne žile, zatem pa smo povezali živčevje in vene. Srečo je imel, da ni izgubil ničesar in smo mu roko lahko sestavili nazaj.“ Kljub izjemno uspešni operaciji, dr. Figus pravi, da Harry ne bo nikoli popolnoma okreval, saj so bile vse strukture v celoti odrezane od preostalega telesa. “Upamo, da bo lahko spet stisnil pest in tako začel normalno prijemati in dvigovati stvari. Že 50 odstotkov predhodnega delovanja roke bo odličen uspeh, vendar je sedaj še na začetku poti okrevanja, ki pa ne bo tako kratka.“

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587