Vizita.si
image (28)

Novice

Popaj je imel prav!

Ni.J.
03. 02. 2011 13.27
0

Popaj je le imel prav, ko je svojo fizično moč povečeval z zaužitjem konzerve špinače. Ta izjemno zdrava zelenjava naj bi namreč res krepila naše mišice, a ne zaradi železa, temveč zaradi nitratov.

Strokovnjaki so končno odkrili, zakaj je špinača tako pomemben del naših jedilnikov in skrivno orožje iznajdljivega mornarja Popaja. Njena super moč pa se ne skriva v visoki vsebnosti železa, temveč v visoki vsebnosti nitratov, soli dušikove kisline, ki so močni oksidanti. Ti naj bi namreč okrepili energetske centre v naših celicah. Majhna porcija špinače tako že zadostuje za povečanje učinkovitosti delovanja mitohondrijev, majhnih struktur, ki celicam zagotavljajo aktivnost in rast.

Čeprav je do pred kratkim veljalo, da nitrati nimajo nobene hranilne vrednosti, so zadnje raziskave pokazale, da so te anorganske kemikalije zadolžene za povečevanje energije v organizmu. Švedski znanstveniki poleg tega pravijo, da so osebe, ki so tri dni zaporedoma jedle majhne količine anorganskih nitratov, med kolesarjenjem porabile veliko manj kisika. “Ti nitrati delujejo kot aditiv za gorivo za mišice in jim pomagajo, da delujejo bolje in bolj učinkovito,“ pravi vodilni raziskovalec in profesor Eddie Weitzberg iz stockholmskega inštituta Karolinska in dodaja, da je pri tem količina nitratov, ki jih je priporočljivo zaužiti, enaka krožniku špinače (300 gramom), njihov učinek pa naj bi trajal tudi do tri dni.

Profesor Weitzberg in njegov kolega profesor Jon Lundberg sta pred tem že dokazala, da nitrati s pomočjo dobrih bakterij povečujejo nivo dušikovega oksida v telesu, ki pomaga razširiti krvne žile, znižati krvni pritisk in izboljšati krvni pretok. Nova raziskava, ki je bila objavljena v reviji Cell Metabolism, pa je pokazala, da nitrati povečujejo učinkovitost delovanja mitohondrijev, ki postanejo manj propustni in zato organizmu dajejo več energije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587