Vizita.si
Alannah

Novice

VIDEO: Pošasten tumor je 'požrl' šest njenih organov

S.C.
13. 02. 2012 09.51
1

Redek in neusmiljen tumor je devetletni deklici "pojedel" kar šest organov. Toda imela je neverjetno srečo, saj so našli darovalca in ji vseh šest organov presadili, deklica pa že uspešno okreva.

"Njen tumor je kot hobotnica," pripoveduje direktor pediatrične bolnišnice iz Portlanda, dr. Heung Bae Kim. "Kot bi stegoval lovke po vseh organih, ki so mu na poti." Devetletni Alannah Shevenell, ki prihaja iz zvezne države Maine, so namreč diagnosticirali miofibroblastni tumor, ki je sicer redek, a izjemno nevaren in se širi z neverjetno hitrostjo. Še preden so zdravniki ukrepali, je napadel kar šest dekličinih organov, ki jih žal niso mogli rešiti. "Nismo imeli nobenega upanja, da bi deklico rešili," pove dr. Kim. "Že na darovalca enega organa nekateri čakajo več let, da pa bi jih uspeli pravočasno dobiti šest, je bilo praktično nemogoče.“ Alannah je nujno potrebovala nov požiralnik, jetra, želodec, vranico, trebušno slinavko in tanko črevo, glede na to, da je bila še otrok, pa so bile možnosti najti darovalca tako rekoč nične. Eno leto je družina bedela ob njeni bolniški postelji, medtem ko je bila Alannah priključena na cevke, po kateri so ji dovajali hrano in jo ohranjali pri življenju.

Potem pa se je zgodil čudež, kakršnega niso pričakovali niti najbolj optimistični zdravniki. Našel se je darovalec, od katerega je mala borka prejela vseh šest organov, ki jih je izurjena kirurška ekipa uspela uspešno presaditi. "Vsi smo že obupali. Grozno je gledati svojega otroka, ki praktično samo vegetira, in čakati, da organi popolnoma odpovejo," pripoveduje mama male Alannah. "Ko pa so nam sporočili, da so našli darovalca, se mi je zdelo, kot da bi sanjala. Končno je obstajalo upanje za mojega otroka." 14-urna operacija je bila uspešna in že po enem tednu je pogumna deklica lahko sama jedla. Danes, tri mesece pozneje, se Alannah zelo dobro drži in zdi se, kot da ne bi bila še nedavno na robu smrti. Kljub optimističnim napovedim zdravnikov pa mora redno hoditi na preglede, saj obstaja nevarnost, da se pošastni tumor znova pojavi.

Miofibroblastni tumor je psevdosarkomska sprememba, ki najpogosteje zraste v mehkih tkivih in notranjih organih otrok ter mlajših odraslih. Lahko se pojavi na več tkivih hkrati in se pogosto ponavlja. Ima dokaj značilno histološko podobo in v večini primerov benigen klinični potek. Prvi simptom bolezni je ponavadi pojav otipljive tumorske tvorbe, tretjina bolnikov pa ima lahko splošne simptome, kot sta vročina in slabo počutje. Velikokrat je bolezen za bolnika usodna.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623