Vizita.si
Tablete vedno požirajte v skladu z navodili!

Novice

Požirate tablete brez vode? Lahko vam ožgejo požiralnik!

Ni.J.
12. 09. 2011 12.49
0

Kot je nekoč pela slavna varuška Marry Poppins, zdravilo najbolje steče po grlu z žličko sladkorja. Še bolje pa je, če tablete splakujete z velikim kozarcem navadne vode, saj vam lahko v nasprotnem primeru povzročijo opekline na požiralniku.

Da je tablete treba uživati tako, kot piše v navodilih za uporabo, je zdravnik dr. Max Pemberton izvedel na najbolj boleč način. Pa čeprav je zdravnik.

Kot zdravnik pacientom vedno delim nasvete, a se jih žal sam ne držim vseh. Tako mi je bilo vedno veliko lažje pogoltniti tableto 'na suho', brez vode ali kakršne koli tekočine, saj mi ni bilo treba vstati od mize,“ pravi dr. Pemberton. "In če kdo misli, da zdravil ni treba jemati s hrano, če v navodilih piše, da jih je treba vzeti ob jedi, se krepko moti.“

Pemberton je to ugotovil na najslabši možen način. Kljub temu da je popolnoma zdrav 30-letnik, je namreč nekega dne zaradi enega napačno vzetega antibiotika pristal v bolnišnici, kjer je preživel teden dni, nato pa še šest tednov doma na bolniškem dopustu. “Da je nekaj narobe, sem ugotovil, ko sem nekega jutra vstal in odšel po kozarec vode, a nikakor nisem mogel požirati. V prsnem košu sem občutil močno in ostro bolečino, voda pa mi je silila nazaj v usta,“ se spominja. “Bolečina je bila tako huda, da sem imel občutek, kakor bi me nekdo zabodel.“ Upal je, da bo težava izginila sama od sebe, a do večera še vedno ni mogel pogoltniti niti požirka vode, kaj šele hrano.

Pri jemanju zdravil bodite še posebej pozorni pri otrocih!
Pri jemanju zdravil bodite še posebej pozorni pri otrocih! FOTO: iStockphoto

Še vedno je vztrajal in upal, da se bo stanje izboljšalo, naslednji večer pa ga je obiskala prijateljica, prav tako zdravnica po poklicu. “Bila je zgrožena. Bil sem dehidriran, moj jezik pa je začel otekati. Sklepala je, da mi zaradi dehidracije odpovedujejo ledvice in me takoj odpeljala v bolnišnico.“ Maxa so nato v bolnišnici najprej rehidrirali, mu slikali srce in opravili rentgen prsnega koša.

Bolečina se mi je pojavljala zgolj, ko sem se trudil kaj pogoltniti. Bila je tako močna, da sem komaj še dihal in se po vsakem njenem napadu še nekaj časa tresel,“ pravi. Zdravniki so se trudili poiskati vzrok težav. Medtem so mu ponudili protibolečinske tablete, a jih nikakor ni mogel pogoltniti. “Pregledalo me je pet specialistov in nihče ni vedel, kaj mi je. Naposled so me odpeljali v operacijsko sobo in mi pod splošnim anestetikom pregledali požiralnik. Odkrili so brazgotine na njem in obstrukcijo. Vprašali so me, ali sem pred kratkim pojedel kakšno tableto, in spomnil sem se, da sem jo res, približno dva tedna pred tem, zaradi respiratorne okužbe,“ se spominja Max.

Tableta se je očitno zataknila v njegovem požiralniku in v dveh tednih razžrla ter ožgala občutljivo tkivo in naredila luknjo v mišici. “Za vse sem bil kriv sam. Ker se mi je mudilo, sem antibiotik požrl na hitro, ne da bi ga splaknil s kozarcem vode. Zataknil se je v predelu požiralnika, kjer ni živčevja, zato tega nisem občutil. Čeprav tovrstni zapleti niso posebej pogosti, pa se mi zdi, da je treba paciente opozoriti, da zdravila jemljejo tako, kot piše v navodilih,“ še pravi in dodaja, da so nekatera zdravila ali zelo kisla ali zelo alkalična in zato lahko povzročijo hude razjede. “Želodčne celice so zaščitene s sluzjo, zato jih ta zdravila ne poškodujejo. Vendar pa so celice v požiralniku nezaščitene. Prav zato jih lahko takšna zdravila ožgejo, povzročijo razjede in brazgotine.“

Tablete vedno požirajte v skladu z navodili!
Tablete vedno požirajte v skladu z navodili! FOTO: iStockphoto

Zdravnica Sarah McMahon pa opozarja, da so posledice lahko tudi usodne. “Ljudje se ne zavedajo, da je način, kako se tablete jemlje, izjemno pomemben. Če jih je treba jemati s hrano, jih jejte s hrano. Če jih morate poplakniti z vodo, jih poplaknite z vodo.“

Do danes je znano, da vnetje sluznice požiralnika lahko povzroči preko 100 zdravil, vključno z vitaminom C, nadomestki železa, aspirinom, drugimi nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, kot je na primer ibuprofen, in številnimi antibiotiki. Ko je težava odkrita, v večini primerov k sreči izgine sama od sebe, vendar pa lahko za celjenje požiralnik potrebuje tudi nekaj mesecev. Da bi se temu izognili, tableto vedno pogoltnite z vodo, če imate občutek, da se je zataknila, pa spijte še dodaten kozarec vode. Zatem počakajte 15 minut in se šele nato uležite.

Se vam je že zgodilo, da ste imeli težave zaradi nepravilnega jemanja zdravil? Izkušnje delite z nami na naši Facebook strani . Pridružite se nam s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587