Vizita.si
Čeprav velja kuhano vino v zimskih mesecih za enega najbolj priljubljenih toplih napitkov, pa ima tudi kar nekaj negativnih učinkov na naše telo.

Novice

Vse, kar morate vedeti o priljubljenem kuhančku!

M.K.
17. 12. 2014 12.26
2

Takoj, ko se temperature spustijo pod ničlo, se začnemo ozirati za njim: kuhanim vinom, namreč. Vroč, sladek napitek iz belega ali rdečega vina, vode ter raznih začimb nam pozimi greje roke in sprošča telo. A na videz nedolžna pijača ima tudi precej negativnih učinkov.

Čeprav velja kuhano vino v zimskih mesecih za enega najbolj priljubljenih toplih napitkov, pa ima tudi kar nekaj negativnih učinkov na naše telo.
Čeprav velja kuhano vino v zimskih mesecih za enega najbolj priljubljenih toplih napitkov, pa ima tudi kar nekaj negativnih učinkov na naše telo.FOTO: iStockphoto
Že v četrtem stoletju so Rimljani segrevali vino, mu dodajali med, poper ter žafran. Napitek so takrat imenovali Conditum Paradoxum. Tudi današnja različica te pijače, pri kateri so poper in žafran zamenjali cimet ter klinčki, je med ljudmi izredno priljubljena, saj nam v hladnih zimskih dneh ogreje telo ter poživi duha, tudi zahvaljujoč vsebnosti alkohola, ki se giblje približno med 8 in 13 odstotki. A vse, kar velja za priljubljeno, je običajno tudi precej škodljivo za naše zdravje in tudi kuhano vino pri tem ni izjema. Razkrivamo nekaj negativnih učinkov, ki jih ta sladek, topel napitek lahko ima na vaše telo.

Opijani nas

Kuhano vino je, ne glede na to, da spominja na čaj, še vedno alkoholna pijača. To seveda pomeni, da nas bo opilo, in to še veliko prej kot hladne alkoholne pijače. Tople napitke naše telo namreč zelo hitro absorbira in se hitro selijo iz želodca v črevo, od tam pa neposredno v naš krvni obtok.

Skrbi za dodatne kilograme

Že deciliter pozimi izredno priljubljenega kuhanega vina vsebuje kar med 80 in 100 kalorijami. In bodimo iskreni: kdo pa še spije samo deciliter kuhančka, ko se zvečer odpravi na ogled lučk v središče mesta ali po večernih nakupih? Težava je v tem, da proti večeru naše telo ne prenaša več dobro ogljikovih hidratov in sladkorja. Ker telo do spanja več nima časa, da bi pokurilo te snovi, jih skladišči. Posledica: nabiranje maščobnih oblog in kilogramov. Strokovnjaki zato svetujejo, da namesto po kuhančku raje posežete po svetlem pivu, rdečem vinu ali belem špricerju, saj te alkoholne pijače ne vsebujejo toliko sladkorja.

'Zmačka' nas

Kuhano vino povzroča hujše glavobole kot žgane pijače. Krivdo gre iskati pri stranskih proizvodih kuhanega vina, kot so špirit in aldehidi. Še huje je, če v istem dnevu mešate kuhano vino in kakšne žgane pijače, saj so običajna posledica tega poleg glavobola tudi huda slabost in bruhanje.

Zaradi njega nas lahko bolj zebe

Kozarček kuhanega vina nas greje od znotraj. Vendar pa etanol v njem povzroči, da se žile pod kožo širijo, to pa pomeni hitrejšo prekrvavitev. Žal se s tem toplota veliko hitreje izgublja iz telesa. Več kuhanega vina, kot torej spijete, hitreje vas bo zeblo do kosti.


 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587