Vizita.si
Če uživate veliko umetno sladkanih živil, se lahko zgodi, da boste na stranišču nekaj časa dlje kot običajno.

Novice

Poznajte sprožilce vaših težav

Ni.J.
28. 09. 2010 08.21
0

Glavobol, ustne razjede, zgaga, diareja in krči niso nujno kazalci bolezni. Lahko gre le za reakcijo na določeno hrano, snov ali oblačilo. Preverite, kateri so najpogostejši sprožilci zdravstvenih težav!

Izogibajte se tesno oprijetim kavbojkam in tako preprečite izbruh glivične okužbe.
Izogibajte se tesno oprijetim kavbojkam in tako preprečite izbruh glivične okužbe. FOTO: iStockphoto
Nekatera živila, snovi v njih, kozmetični izdelki, oblačila in obutev so lahko sprožilci številnih zdravstvenih težav. Kateri sprožilci so najpogostejši in kaj povzročajo?

Sir, vroče hrenovke ...

Sir vsebuje aminokislino tiramin, vroče hrenovke oziroma tako imenovani hot dog pa nitrit. Obe substanci lahko povzročita spremembe v krvnem pretoku v glavi, saj se krvne žilice pod njunim vplivom skrčijo in nato razširijo, zaradi česar se vam lahko pojavi glavobol. Izogibajte se torej prehrani, ki ima visoko vsebnost tiramina (oreščki, prekajeno meso, kislo zelje, kisle kumarice, prezrelo sadje, vino, pivo) in uživajte sveže hrenovke, ki niso hranjene s pomočjo kemikalij in konzervansov.

Če uživate veliko umetno sladkanih živil, se lahko zgodi, da boste na stranišču nekaj časa dlje kot običajno.
Če uživate veliko umetno sladkanih živil, se lahko zgodi, da boste na stranišču nekaj časa dlje kot običajno. FOTO: iStockphoto
Živila 'brez sladkorja'

Pijač, hrana in žvečilke brez sladkorja vsebujejo umetna sladila, kot sta na primer sorbitol in manitol. Gre za snovi, ki jih človeški organizem zelo težko absorbira in v prevelikih količinah povzročajo kopičenje vode v črevesju in s tem tudi diarejo. Rešitev? Uživajte čim manj umetno sladkanih živil!

Zvrhani vrči kave

Kava oziroma kofein v njej v prevelikih količinah lahko povzroči želodčne težave, ki se kažejo predvsem v obliki krčev. Kofein namreč spodbuja proizvajanje kisline, ki razdraži želodec. Kavo zato uživajte v zmernih količinah, če se ji ne morete odreči pa skupaj  s skodelico tega napitka pogoltnite tudi nekaj hrane, ki bo absorbirala kislino ali pa začnite uživati brezkofeinsko kavo.

Natrijev lauril sulfat

Natrijev lauril sulfat se nahaja v detergentih za pranje avtomobilov in talnih površin, poleg tega pa ga najdemo tudi v izdelkih za nego telesa in večini zobnih past. Ker se hitro vpije v kožo in sluznico, lahko uniči zaščitno plast bakterij in povzroči razdraženost tkiva in nastanek razjed. Da bi se izognili morebitnim težavam, uporabljajte izdelke, ki ne vsebujejo natrijevega lauril sulfata, če vam razjede v ustih že tako predstavljajo težave, pa se izogibajte tudi kislim sadežem, kot je na primer ananas.

Pretesni čevlji

Če imate pogosto težave s krči v stopalih, so zanje lahko krivi pretesni čevlji. Mišice so namreč narejene tako, da se morajo krčiti in sproščati, ozki čevlji pa jim tega ne omogočajo in zato povzročijo nastanek krčev. Nosite torej čevlje, ki so dovolj veliki in ne zavezujte jih pretesno. Če se ozkim in neudobnim čevljem ne morete izogniti (ste v službi, v kateri morate nositi tesne čevlje ali neudobne čevlje z visoko peto), poskrbite, da boste pospešili pretok krvi v stopalih in sprostili mišice vsaj doma. To lahko storite tako, da s stopalom po tleh kotalite teniško žogico in krožite.

Hot dog in siri vsebujejo snovi, ki povzročajo nastanek glavobola.
Hot dog in siri vsebujejo snovi, ki povzročajo nastanek glavobola.FOTO: iStockphoto
Vroč tuš

Prhanje z vročo vodo lahko povzroči izsušitev kože. Še posebej, če za prhanje uporabljate običajno milo, saj boste tako s kože odstranili celice, ki zadržujejo vlago in mastijo kožo. Da bi se izognili suhosti kože, se prhajte z mlačno vodo in uporabljajte blaga mila za telo. Po prhanju se obrišite in pustite nekaj kapljic vode, da se vpijejo v kožo, nato pa v telo vtrite nežno olje ali kremo za telo.

Mentol po obroku

Priboljški, ki vsebujejo meto (mentolovi bomboni, čokoladice z mentolovim polnilom …) sproščajo mišice, med drugimi tudi mišico zapiralko med želodcem in požiralnikom. Ker se po obilnem obroku v želodcu ustvari pritisk, lahko sprostitev mišic povzroči zgago, torej prehodno vračanje želodčne vsebine skupaj s kislino v ustno votlino. Da bi se izognili temu, jejte bolj počasi in se izogibajte jedem, ki povzročajo zgago (cvrta hrana, čokolada, mastna živila, alkohol, kofeinski napitki, kisli sadeži in zelenjava), lahko pa se tudi odpoveste priboljškom po obroku.

Preozke kavbojke

Verjeli ali ne, preozke kavbojke so lahko vzrok glivičnih okužb v predelu mednožja. Material, iz katerih so narejene kavbojke, je namreč tako debel, da že sam po sebi običajno povzroča znojenje in nabiranje vlage v predelu mednožja, če so pri tem hlače še preozke, pa pride tudi do pomanjkanja zračnosti. Vaše mednožje tako postane več kot idealno okolje za razraščanje glivic. Nosite torej širše hlače, iz zračnih materialov, predvsem pa bodite pozorni na to, da jih boste redno prali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587