Vizita.si
Večina tistih, ki zdravila v sirupu jemljejo kar s čajno ali celo jedilno žlico, zelo redko zadane predpisano količino zdravila. Takšno početje pa je lahko zelo nevarno – še posebej pri malčkih.

Novice

Pozor! Zdravil v sirupu ne jemljite z žlico!

E.T.
06. 01. 2010 14.38
0

Najnovejša raziskava ameriških znanstvenikov je pokazala, da veliko tistih, ki zdravila v sirupu jemljejo kar s čajno ali celo jedilno žlico, zelo redko zadane predpisano količino zdravila. Takšno početje pa je lahko – posebej pri malčkih – zelo nevarno.

Večina tistih, ki zdravila v sirupu jemljejo kar s čajno ali celo jedilno žlico, zelo redko zadane predpisano količino zdravila. Takšno početje pa je lahko zelo nevarno – še posebej pri malčkih.
Večina tistih, ki zdravila v sirupu jemljejo kar s čajno ali celo jedilno žlico, zelo redko zadane predpisano količino zdravila. Takšno početje pa je lahko zelo nevarno – še posebej pri malčkih.FOTO: iStockphoto
Znanstveniki so v raziskavo vključili bolne prostovoljce in jim naročili, naj zdravilo, ki mu niso priložili plastične dozirne žlice, jemljejo s pomočjo čajne oziroma jedilne žlice. In med njimi je bilo veliko takih, ki so zdravilo jemali z različno velikimi žlicami ter tako le redko zadeli pravo količino zdravila. 8 odstotkov prostovoljcev je jemalo premalo zdravila v sirupu, 12 odstotkov pa preveč. ''12 odstotkov se sicer ne sliši veliko, a če pomislite, da so ti posamezniki štiri dni na štiri ali na osem ur jemali preveliko količino zdravila, pa je situacija malo drugačna,'' razlaga vodja raziskave dr. Brian Wansink. ''V telo so vnašali preveliko količino zdravila, ki bi bila lahko za določene ljudi nevarna.''

Težava pri doziranju s čajno ali celo jedilno žlico je v tem, da nas lahko občutek za velikost vara. Čeprav se nam zdi, da izbrana mera zadostuje količini, ki bi jo morali vnesti v organizem, temu morda ni tako. Poleg tega se zna kaj hitro zgoditi, da sirup odmerjamo z različnimi žlicami in je tako zaužita količina zdravila iz ure v uro drugačna. Če vzamemo preveč zdravila, lahko s predoziranjem ogrozimo svoje zdravje, če ga vzamemo premalo, pa zdravilo ne bo učinkovalo in se bomo težje pozdravili. ''Ljude ne moremo zaupati svojemu občutku za mero,'' pravi dr. Koert van Ittersum, ki je sodeloval v raziskavi. ''Morda se nam to v primeru odraslega človeka ne zdi tako pomembno in strašno, a ko gre za zdravje vašega malčka, je še kako pomembno zadeti pravo količino zdravila.'' Zato namesto domačih žlic vedno uporabljajte le plastične dozirne žličke, ki morajo biti priložene vsakemu zdravilu v sirupu, ali pa si pomagajte z dozirno injekcijo brez igle, ki ima odčitane mere.

Pri zdravilih v sirupu vedno uporabljajte le priložene plastične dozirne žličke ali pa si pomagajte z dozirno injekcijo brez igle, ki ima odčitane mere.
Pri zdravilih v sirupu vedno uporabljajte le priložene plastične dozirne žličke ali pa si pomagajte z dozirno injekcijo brez igle, ki ima odčitane mere.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587