Vizita.si
image (28)

Novice

Pred otrokom s tal panično lizala metadon

Ni.J.
03. 02. 2012 07.59
73

Škotsko javnost je šokirala grozljiva fotografija, na kateri ženska s tal liže metadon, ki ji je po nesreči padel na tla, vse to početje pa spremlja in opazuje deklica, verjetno hči njene prijateljice.

Šokantna fotografija je nastala pred enim od edinburških nakupovalnih središč. Ženska v tridesetih letih je izstopila iz lekarne, skupaj s prijateljico in deklico, kjer je prevzela predpisan metadon. Ko se je vračala domov, ji je steklenička z metadonom padla iz roke in se razbila, ženska pa je panično padla na kolena in začela z umazanih uličnih tal lizati vsebino stekleničke.

V predelu Edinburga, kjer se je vse to zgodilo, je ženska znana kot dolgoletna odvisnica. "Ljudem se takšne stvari gabijo. Le kdo lahko kaj takšnega stori pred otrokom," pravi 28-letna Debbie Notman, sicer mati štirih otrok. "Ko se je vse to dogajalo, je imel moj partner ob sebi fotoaparat in posnel fotografijo. Ko mi jo je pokazal, še kar ni mogel verjeti svojim očem. Ženska na fotografiji je bila v tistem trenutku tako panična, da sploh ni opazila, da jo nekdo fotografira."

Kljub zgražanju mnogih strokovnjaki pravijo, da fotografirane ženske ne bi smeli tako sramotiti in zasmehovati, saj je več kot očitno, da potrebuje pomoč. John Arthur, direktor edinburške skupine za pomoč odvisnikom Crew 2000, je ob tem povedal: "Odvisniki so pripravljeni storiti marsikaj, da bi prišli do svojega odmerka, saj je njihova potreba po določeni substanci neizmerna. Menim, da si ta ženska zasluži zgolj sočutje in pomoč, ne pa zasmehovanja in zgražanja."

Metadon je močan sintetični opiat, ki se od šestdesetih let uporablja kot zdravilo za zdravljenje odvisnosti od heroina in drugih opiatov. Metadon, ki je bel prašek in se ga uporablja v obliki raztopine, načeloma deluje tako, da povzroči občutek evforije, sprostitve in dobrega počutja, istočasno pa se pri uporabniku zmanjša pozornost, postane omotičen in zaspan. Pojavijo se lahko še občutek strahu in depresije ter motnje vida. Čeprav je v osnovi namenjen zdravljenju, metadon povzroča visoko stopnjo fizične in psihične odvisnosti. Uporabniku se lahko dolgoročno močno poslabšata fizično ter psihološko stanje, njegovo razpoloženje pa postane nestabilno. Stranska učinka jemanja metadona sta še zmanjšana spolna sla in poslabšanje dihalnega sistema.

Prav zaradi vseh teh učinkov je treba metadon jemati še kako previdno in pod stalnim nadzorom. Terapija običajno obsega oralno uporabo metadona v obliki napitka sadnega okusa, na ta način pa naj bi se odvisnik odvadil rituala vbrizgavanja. Če je odmerek ustrezen, metadon ne povzroča evforije in ne pomirja, vendar le lajša odtegnitvene simptome, ki so posledica odsotnosti drog v organizmu. Če odvisnik sočasno z metadonom jemlje tudi heroin, metadon nevtralizira občutek evforije, ki je posledica jemanja heroina, ter tako znižuje psihološki učinek droge.

Čeprav je metadonska terapija učinkovita, je problematično predvsem to, da metadon povzroča visoko stopnjo odvisnosti, zaradi česar veliko odvisnikov pri tej terapiji eno odvisnost zgolj zamenja za drugo – heroin zamenjajo za metadon. Terapija je zato uspešna le, če vključuje veliko dodatnih programov, ki odvisniku pomagajo zmanjšati odmerek metadona do te mere, da ga ne potrebuje več, in so mu v veliko pomoč pri socialni rehabilitaciji in vključevanju v "normalno" življenje. Seveda sta pri vsem tem izjemno pomembni tudi odločnost in pripravljenost odvisnika za sodelovanje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587