Vizita.si
Da boste na soncu bolj sproščeni, morate uživati tudi ustrezna živila.

Zdravje

Niso pomembne samo kreme ...

S.C.
07. 07. 2012 08.16
0

Niso le kreme z zaščitnim faktorjem tiste, ki nas obvarujejo pred nekaterimi posledicami vpliva nevarnih sončnih žarkov. Da bi na plažo stopili bolj brezskrbno, je pomembno tudi, kaj se znajde na vašem krožniku.

Da boste na soncu bolj sproščeni, morate uživati tudi ustrezna živila.
Da boste na soncu bolj sproščeni, morate uživati tudi ustrezna živila.FOTO: iStockphoto

Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom spodbuja nastajanje prostih radikalov, ki poškodujejo tkivo kože ter zmanjšajo njeno elastičnost, poškodba kože zaradi sonca pa se kaže v obliki gub, temnih lis in sončnih opeklin. Še bolj pa bi nas morale skrbeti tiste poškodbe, ki s prostim očesom niso vidne, a so kljub temu posledica UV-žarkov in povečujejo tveganje za nastanek kožnega raka. Da bi se zaščitili pred omenjenimi nevarnimi posledicami sonca ali ublažili že nastalo škodo, strokovnjaki priporočajo uživanje živil, bogatih z betakarotenom ter vitamini C, E in A.

Korenček je prava zakladnica betakarotena.
Korenček je prava zakladnica betakarotena. FOTO: iStockphoto

Betakaroten

Gre za enega najbolj poznanih antioksidantov, ki ga najdemo v živilih rastlinskega izvora in algah ter je tudi odlična naravna zaščita pred soncem. Kožo ščiti pred vplivom nevarnih ultravijoličnih žarkov, ker zmanjšuje aktivnost prostih radikalov. Rezultati številnih raziskovalnih študij dokazujejo, da betakaroten uspešno ščiti pred akutnimi in kroničnimi obolenji kože zaradi izpostavljanja soncu ter zmanjšuje poškodbo DNK, hkrati pa preprečuje nastanek degenerativnih bolezni. Uživanje živil, bogatih z betakarotenom, priporočajo strokovnjaki po celem svetu, preden telo nastavite sončnim žarkom. Nahaja se v temno zeleni listnati ter rumeni in oranžni zelenjavi, predvsem v korenju.

Vitamin C

Njegove izjemne učinkovine so po svetu glasno opevane že, odkar pomnimo, dolgemu seznamu pa je novo dermatološko odkritje dodalo še eno. Vitamin C se namreč uspešno bori tudi proti škodljivim posledicam izpostavljanja soncu. Prosti radikali poškodujejo kožno tkivo, predvsem kolagen in elastin, zaradi česar se pojavijo gube. Kot izjemno močan antioksidant vitamin C nevtralizira proste radikale in s tem preprečuje poškodbo kože zaradi sonca, poleg tega pa je pomemben tudi pri regeneraciji že poškodovane kože. Sintezo kolagena je mogoče spodbuditi tudi s kremo, bogato z vitaminom C, še bolje pa je, da posežete po živilih, ki ta čudežni vitamin vsebujejo. Brokoli, rdeča paprika, šipek, jagode in citrusi so prava zakladnica.

Vitamin E

Ker pospešuje mnoge kemijske procese v telesu, ki izboljšujejo stanje naše kože, mu strokovnjaki pravijo tudi vitamin lepote. Je močan antioksidant, ki blagodejno deluje na vse tipe kože. Poleg tega, da kožo vlaži in jo ščiti pred nevarnimi vplivi okolja, pospešuje tudi okrevanje po poškodbah, povzročenih zaradi prostih radikalov, preprečuje nastanek rjavih lis ter pretirano rdečico, ki nastane zaradi opeklin, ne nazadnje pa tudi zmanjšuje tveganje za pojav gub. Vitamin E se nahaja v olju pšeničnih kalčkov, oreščkih, semenih, rastlinskem olju, jajčnem rumenjaku ter zeleni listnati zelenjavi, zato poskrbite, da zaužijete čim več teh živil, lahko pa uporabite tudi z vitaminom E bogate kreme. Vedeti morate, da če vitamin E nanesete neposredno na kožo, ta prodre v globlje plasti, zato ga uporabite deset do dvajset minut prej, kot se izpostavite sončnim žarkom.

Seveda pa uživanje vitaminov ni dovolj, mazanje s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem je obvezno.
Seveda pa uživanje vitaminov ni dovolj, mazanje s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem je obvezno.FOTO: iStockphoto

Vitamin A

Čeprav se v koži nahaja v majhnih količinah, je vitamin A izjemno pomemben za zdravje same kože, saj igra ključno vlogo pri rasti in obnavljanju kožnih celic. Pretirano izpostavljanje soncu lahko povzroči zmanjšanje količine vitamina A v koži, posledično pa se pojavijo pigmentni madeži, gube in luščenje povrhnjice, v najslabšem primeru celo rak. Vendar čeprav rezultati številnih raziskav kažejo na pomembnost vitamina A pri ohranjanju zdravja kože ter zaščiti pred kožnim rakom, sam postopek učinkovanja še vedno ni popolnoma razjasnjen. Največ vitamina A se nahaja v jetrih ter mleku in mlečnih izdelkih, lahko pa ga uživate tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587