Vizita.si
Obisk babice se je za Dominique končal klavrno.

Novice

Z 220 kilogrami predebela za na letalo

K.B.
10. 06. 2010 15.51
0

Dominuque Lanoise, ki je na Haitiju obiskala svojo babico, je na letalo, ki bi jo bilo pripravljeno peljati nazaj domov v ZDA čakala kar 6 mesecev. Vzrok? Njenih 220-kilogramov.

Obisk babice se je za Dominique končal klavrno.
Obisk babice se je za Dominique končal klavrno.FOTO: Reuters
Obisk babice se je za Dominique Lanoise, ki zadnje štiri leta živi v Združenih državah Amerike, končal klavrno. Na Haiti je namreč priletela z zasebnim letalom in si medtem, ko je stopala z letala poškodovala nogo. Da bi bila mera polna, se je zapletlo, ko je želela domov. Nobena letalska družba je namreč ni želela odpeljati domov, saj je bil njihov odgovor: ''Zaradi preveč kilogramov vas ne moremo peljati domov, saj niti ne boste prišla skozi vrata letala.''

Tako je nesrečna Dominque rotila letalske družbe na Haitiju in Dominikanski republiki, naj jo le že kdo odpelje domov. Ko pa ji je ena izmed hčera umrla in se še vedno ni mogla vrniti domov, pa je njeno zgodbo objavil lokalni časopis. Šele takrat so se zganile tudi oblasti in se odločile, da bodo Dominique prepeljali domov z vojaškim letalom. Nesrečnica je za časopis El Diario Libre povedala še, da se je iz Haitija do letališča v Dominikanski republiki peljala kar na postelji na zadnjem delu tovornjaka.

Za Dominiquinih 220 kilogramov je menda krivo tako imenovano kompulzivno prenajedanje.
Za Dominiquinih 220 kilogramov je menda krivo tako imenovano kompulzivno prenajedanje. FOTO: Reuters

Kompulzivno prenajedanje

Za Dominiquinih 220 kilogramov je menda krivo tako imenovano kompulzivno prenajedanje. To je motnja hranjenja, ki je psihološkega izvora. Povzroči jo lahko kakšen travmatičen, stresen dogodek, depresija. Oseba, ki trpi za kompulzivnim prenajedanjem, uživa pretirane količine hrane – običajno zato, da bi na ta način pomirila kakšne notranje negotovosti, strahove, tegobe. Kompulzivnim jedcem prenajedanje torej predstavlja beg od težav in skrbi, ki jih pestijo. Jedo takrat, ko sploh niso lačni, in tudi če se najedo do sitega, hrane ne morejo spustiti iz rok. Nemalo tistih, ki trpijo za kompulzivnim prenajdanjem, zaradi slabe vesti pred drugimi skrivajo ogromne količine hrane, ki jo zaužijejo, in hkrati v glavi kujejo načrte, kaj vse bodo pojedli in kje bodo to hrano dobili.

Za kompluzivne jedce je značilno tudi, da obdobjem prenajedanja običajno ne sledijo obdobja stradanja ali običajnega prehranjevanja. Pogosto se kompulzivno prenajedanje pojavlja v v zgodnjem in srednjem odraslem obdobju, najpogosteje med 35. in 45. letom. Raziskave pa celo kažejo, da približno 20 odstotkov debelih ljudi izpolnjuje kriterije za kompulzivno prenajedanje.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587