Vizita.si
Karl Lagerfeld je znan po tem, da ima na svojih revijah vitka dekleta.

Novice

Manekenka z 49 kilogrami predebela za na modno brv

Ni.J.
18. 02. 2010 16.10
10

Da gredo modni oblikovalci z izborom manekenk predaleč, priča tudi zgodba manekenke Coco Rocha, ki je službo izgubila zaradi 'debelosti' in ker ni hotela shujšati. Tehtala je le 49 kilogramov!

Karl Lagerfeld je znan po tem, da ima na svojih revijah vitka dekleta.
Karl Lagerfeld je znan po tem, da ima na svojih revijah vitka dekleta.FOTO: Reuters

Nekdanje naslovno dekle revije Vogue, Coco Rocha, je ponovno načelo polemiko o 'suhih manekenkah', saj jo je zaradi 'odvečnih' kilogramov zavrnilo kar nekaj priznanih modnih oblikovalcev.

21-letnica, ki nosi konfekcijsko številko 34, kar je le ena številka nad t.i. “size zero“ in šest številk pod evropskim povprečjem pravi, da je zaradi zgrešenih modnih standardov in, ker je zavrnila zahteve delodajalcev naj shujša, izgubila številne možnosti za delo. “Sedaj me verjetno ne bo najel več nihče,“ pravi Coco. “Rekli so mi naj shujšam, ko sem bila že tako suha, a tega sedaj ne bom storila.

Rocha, ki je med oblikovalci zaslovela s komaj 15 leti, je ena redkih manekenk, ki si je upala spregovoriti v javnosti o 'nehumanih' zahtevah oblikovalcev po “size zero“ dekletih. Modna industrija je namreč po smrti Luisel Ramos in njene sestre Eliane dobila navodila, da deklet ne sme več spodbujati k hujšanju in da mora spremeniti svoje trende.

22-letna Luoisel je med tednom mode v Urugvaju leta 2006 doživela srčni infarkt. Tri mesece pred začetkom revije namreč ni smela jesti ničesar, razen nekaj listkov solate, pila pa je zgolj dietno Coca-colo. Njena 18-letna sestra Eliana je šest mesecev kasneje umrla zaradi motenj hranjenja.

Ne glede na žalostne zgodbe, ki jih piše modna industrija, pa “size zero“ prihaja ponovno v modo. Modni oblikovalec Karl Lagerfeld je kritike nezdravih modnih trendov celo obtožil, da so “debeluhi, ki ne počnejo ničesar drugega, kot da sedijo z vrečko čipsa v naročju.Ralpha Laurena so poleg tega že večkrat zalotili, da je svojim manekenkam računalniško ožal pas in boke – na neki sliki je manekenka imela pas celo ožji od glave.

Rocha, ki se je v svojih najboljših časih pojavljala na številnih naslovnicah in delala za Chanel, je v New Yorku na letošnjem tednu mode glasno povedala, da za službo ne bo več hujšala. “Vsi vedo, da mora biti košarkar visok, manekenka pa suha. Toda do katere meje je suhost še lepa?“ pravi. “Dolgo časa sem potrebovala, da sem ugotovila, da mi za kariero ne bi bilo treba početi vsega, kar so zahtevali od mene, a mislim, da je veliko že to, da sem to ugotovila sedaj.“

Coco pravi, da se sedaj ne obremenjuje več s tem, kaj modni oblikovalci menijo o njenem telesu. “Prenehala sem se obremenjevati s tem. Če si zaželim jesti hamburger, ga pojem.“ Coco pa opozarja še na drugo plat krutosti modnega sveta. “Dekleta so v modnem svetu mnogokrat prizadeta. Velikokrat slišijo, da so premalo suhe, prestare in dolgočasne, le redko kdo pa pomisli, da so mlada dekleta lahko tudi izjemno občutljiva.“
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587