Vizita.si
image (28)

Novice

Preden umre, bi rada zanosila

Ni.J.
22. 12. 2011 12.49
19

24-letna Ayla se je znašla v hudi časovni stiski, saj mora v čim krajšem času shujšati 25 kg in zanositi, saj so njenemu možu, ki mu odpovedujejo organi, napovedali le še pet mesecev življenja.

24-letna Britanka Ayla Hughes je v tesni bitki s časom. Upa, da ji bo z 28-letnim možem Benom, ki mu odpovedujejo notranji organi, uspelo spočeti otroka še pred njegovo smrtjo. Zdravniki so mu namreč napovedal le še pet mesecev življenja. Težava pa je v tem, da mora Ayla pred tem še shujšati približno 25 kilogramov.

Možnost, da bosta Ayla in Ben otroka spočela po naravni poti, je namreč minimalna, saj so zdravniki Ayli diagnosticirali policistične jajčnike, Benova sperma pa je zaradi večletnega zdravljenja, jemanja zdravil in operacij slabe kakovosti. Zato sta se odločila, da bosta otroka spočela s pomočjo metode IVF, pri kateri so kriteriji zelo strogi in med drugim določajo največjo dovoljeno telesno težo ženske.

Ayla se je že pridružila skupini, kjer ji pomagajo pri hujšanju, prav tako pa je začela redno telovaditi. Doslej je shujšala že 10 kilogramov. “Benovo stanje se slabša in napoved zdravnikov naju je potrla. Kljub temu skušava čim manj misliti na to. Osredotočava se na to, da bi uresničila čim več najinih skupnih želja. Shujšala sem že 10 kilogramov, želim pa jih izgubiti še vsaj 20. Upam, da mi bo odvečne kilograme uspelo izgubiti do marca prihodnje leto in da bo Ben postal očka.“

Ben je v življenju prestal že mnogo operacij, s katerimi so mu skušali odpraviti aortno stenozo oziroma zožitev aortne zaklopke, ki preprečuje, da bi njegovo srce normalno črpalo kri. Z Aylo sta se poročila februarja 2007, še isto leto, le mesec po poroki, pa je prestal tudi dvojno presaditev, med katero so mu presadili srce in pljuča. Vendar pa je pretekli mesec med obiskom pri zdravniku izvedel, da je njegovo telo začelo zavračati presajene organe in da verjetno ne bo živel dlje kot šest mesecev. Življenje bi mu rešil le ustrezni darovalec, a ga trenutno ni.

Da bi postal očka, je ena Benovih največjih želja na seznamu želja, ki jih želi uresničiti pred smrtjo. “O naraščaju sva začela razmišljati že pred tremi leti, a se je v tem času odvijalo toliko stvari, da se na to v resnici nisva mogla osredotočiti,“ pravi Ben. “Sedaj upam, da nama bo uspelo s pomočjo umetne oploditve. Čeprav me morda ne bo več na svetu, ko se bo otrok rodil, in ga ne bom mogel držati v naročju, bom najsrečnejši človek na svetu, ko bom izvedel, da je Ayla noseča in da je z njo vse v redu.“

Za IVF metodo umetnega oplojevanja morajo pari ustrezati številnim kriterijem. Eden od kriterijev je tudi ta, da mora imeti ženska normalno telesno težo, Ayla pa je bila s svojimi 124 kilogrami veliko pretežka. S postopkom umetne oploditve bosta Ben in Ayla tako lahko začela, ko bo tehtala maksimalno 90 kilogramov, saj bo šele takrat ustrezala strogim kriterijem.

Zadnjih pet let je bilo mojih najsrečnejših v življenju. Ben je najlepši človek, kar sem jih spoznala, in popolnoma je spremenil moje življenje,“ pravi 24-letnica. “Če ne bi prestal presaditve, ne bi mogla skupaj preživeti toliko časa, kot sva ga.“ Poleg tega ima Ayla sedaj izjemno močno motivacijo, da izgubi odvečne kilograme, pri tem pa ji pomaga tudi Ben. “Podpiramo jo po  svojih močeh. Jem enako hrano kot ona, kar ji je pri hujšanju v veliko pomoč. Če jo zasačim pri omari s sladkarijami, jo nežno udarim po roki. Lepo je, da imava skupen cilj in nekaj, s čimer se lahko zamotiva.“

Ben je svoj sezam želja sestavil že v začetku leta, ko se mu je začelo stanje slabšati. Poleg otroka si želi v teh nekaj mesecih še plavati z morskimi psi, obiskati snemalno prizorišče svoje najljubše oddaje in spoznati Davidea Bowieja. “Da bi imel sinčka ali hčerko, pa bi bilo najlepše darilo, ki bi ga zapustil družini – bil bi del mene, ki bi živel še dolga leta zatem, ko mene ne bo več,“ še dodaja.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587