Vizita.si
Petra Majdič je zaradi zlomljenih reber in pnevmotoraksa trpela nečloveške bolečine. ''Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je uspeh Petre Majdič komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med.

Novice

Diagnoza Petre Majdič: PNEVMOTORAKS

Eva Trček
18. 02. 2010 11.37
0

Petra Majdič je pokazala neverjetno veliko odločnosti in vztrajnosti, ko je kljub zlomljenim rebrom in predrti popljučnici tekmovala in se celo povzpela na stopničke.

Petra Majdič je zaradi zlomljenih reber in pnevmotoraksa trpela nečloveške bolečine. ''Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je uspeh Petre Majdič komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med.
Petra Majdič je zaradi zlomljenih reber in pnevmotoraksa trpela nečloveške bolečine. ''Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je uspeh Petre Majdič komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med.FOTO: STA
Pokazala je tudi ogromno poguma, kajti če pri predrtju popljučnice pride do zapletov, je lahko poškodba celo usodna.
Petra je imela srečo v nesreči, kajti pri pnevmotoraksu lahko pride do hudih zapletov.
Petra je imela srečo v nesreči, kajti pri pnevmotoraksu lahko pride do hudih zapletov. FOTO: Reuters

Če zlomljeno rebro prebije poprsnico – mreno, ki pokriva pljuča in prsni koš in ki hkrati pljuča ločuje od prsnega koša – začne zrak iz pljuč uhajati v prsno votlino, kar povzroča neznosne bolečine. Poškodbo strokovno imenujemo pnevmotoraks. ''Pnevmotoraks povzroča nečloveške bolečine. Že samo zlomljena rebra, ki povzročijo nestabilnost prsnega koša, so zelo boleča, ker pa je motena tudi mehanika dihanja, je vse skupaj še toliko huje. Ker je zlomljeno rebro predrlo popljučnico, je začel zrak iz pljuč uhajati v prsno votlino, zaradi česar so se pljuča stisnila, kar je še nadalje poslabšalo pljučno funkcijo naše tekmovalke. Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je Petrino odločitev, da tekmuje kljub poškodbi, komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med.

A Petra Majdič je imela srečo v nesreči, kajti pri pnevmotoraksu lahko pride do hudih zapletov. ''Pnevmotoraks je nevarna situacija, ker lahko povzroči, da pride do premika notranjih organov, zlasti srca in velikih žil v prsnem košu, pride lahko do motnje pretoka krvi v srce in tudi do akutnega zastoja srca. Tako je lahko pnevmotoraks, zlasti če ga spremlja tudi krvavitev, smrtno nevarna poškodba,'' še pove mag. Marko Bitenc, dr. med. Pri naši tekmovalki do zapletov k sreči ni prišlo, kljub temu pa bo verjetno rabila kar nekaj časa, da bo okrevala po poškodbi.

Koliko časa običajno traja okrevanje in kako se takšna poškodba sploh zdravi, pa si preberite v članku Pnevmotoraks je lahko smrtno nevaren!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587