Vizita.si
Po mnenju poslanca v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Wolfgangu Wodargu e do razglasitve pandemije prišlo zaradi pritiska farmacevtskih podjetij.

Novice

Preiskava o "lažni pandemiji"

STA
12. 01. 2010 13.51
0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pripravljena na neodvisno revizijo svojega odziva na izbruh nove gripe, potem ko se je zaradi tega v zadnjem času znašla pod plazom kritik.

Po mnenju poslanca v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Wolfgangu Wodargu e do razglasitve pandemije prišlo zaradi pritiska farmacevtskih podjetij.
Po mnenju poslanca v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Wolfgangu Wodargu e do razglasitve pandemije prišlo zaradi pritiska farmacevtskih podjetij.FOTO: Reuters
Predstavniki WHO so sicer dali vedeti, da bi tovrstno revizijo lahko izvedli šele, ko bo pandemija veljala za končano, kar pomeni čez mesece ali celo leta.

Poslanec v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, Nemec Wolfgang Wodarg, je minuli teden sporočil, da je skupaj s kolegi pozval k oblikovanju komisije, ki bi uvedla preiskavo o "lažni pandemiji" nove gripe in o tem, kako so jo obravnavali na nacionalnih in evropski ravni. Po njegovem mnenju je do razglasitve pandemije prišlo zaradi pritiska farmacevtskih podjetij.

Cepivo
Cepivo FOTO: Reuters

Tiskovna predstavnica WHO Fadela Haib je danes v Ženevi novinarjem povedala, da pozdravljajo kritike in možnost, da se o njih pogovorijo. Ob tem je napovedala, da bodo v prihodnje z zunanjimi strokovnjaki ocenili ravnanje WHO ob pandemski gripi A H1N1. V WHO podrobnosti tovrstne evaluacije še pripravljajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodnji ponedeljek se bo sicer začelo letno zasedanje 34-članskega izvršnega odbora WHO, na katerem bodo odgovarjali na vprašanja v zvezi z upravljanjem pandemije nove gripe. Svetovna zdravstvena organizacija je junija lani razglasila pandemijo nove gripe, potem ko se je aprila 2009 v Mehiki in ZDA pojavil in se začel hitro širiti dotlej neznani virus prašičje gripe.

Po razglasitvi pandemije so v svetu pospešeno kupovali cepivo, ki pa ga sedaj več evropskih držav poskuša prodati. Preveč so ga države kupile predvsem zato, ker je sprva veljalo, da bosta za cepljenje potrebna dva odmerka, a se je izkazalo, da eden zadostuje.

Novo gripo so doslej zabeležili v več kot 200 državah, po podatkih WHO pa je zahtevala najmanj 12.799 smrtnih žrtev. Strokovnjakinja WHO Nyka Alexander je danes povedala, da bi lahko konec pandemije razglasili šele po "več sezonah". "Ne moremo reči, da je pandemije konec, dokler ne vidimo, da se ni vrnila," je pojasnila.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602